- Cazuri de alergie severă la vaccin s-au înregistrat în marea Britanie și SUA
- Efectele adverse din România pot fi raportate online sau către cadrele medicale
- Medicii de familie nu au fost instruiți pentru raportarea efectelor adverse
Reacţiile adverse la serul Pfizer/BioNTech sunt una dintre marile surse de îngrijorare pentru cei care vor să se vaccineze. Noi încă așteptăm decizia Agenției Naționale a Medicamentului, care nu a precizat încă dacă alergicii vor fi sau nu vaccinați.
Advertisment
Dar, dacă ai o reacție adversă, o poți raporta.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Atât persoanele vaccinate pot să facă această raportare, cât şi alte categorii profesionale din sistemul de sănătate, farmacişti, medici, asistenţi, care dacă identifică o anumită reacţie adversă, pot să o raporteze.“
Medicii nu au aflat încă dacă ei se vor ocupa de monitorizarea pacienților care prezintă alergii. Dar Mihaela Năstase, medic de familie din Iaşi, îţi explică cum se raportează efectele adverse.
Mihaela Năstase, medic de familie: „Sunt informaţii privind medicamentul care s-a utilizat si la care au apărut diverse reacţii, doza, modul de administrare, data începerii administrării, indicaţiile pentru care s-a administrat. Asta e valabilă pentru absolut orice medicament care administrează unui pacient, că e vorba de medicaţia clasică orală, că e vorba de medicaţia injectabilă sau perfuzabilă“.
Recomandări
Valeriu Gheorghiţă te anunță că în fiecare centru de vaccinare sunt truse cu adrenalină, în cazul vreunui eveniment nefericit. Asta după ce două cadre medicale din Marea Britanie au intrat în șoc anafilactic după vaccinare. Și după ce a apărut primul caz de alergie și în Statele Unite.
În U.K. cei cunoscuți cu alergii nu vor mai fi vaccinați. La fel și americanii. I-au exclus de la vaccinare pe cei cu antecedente de alergie, la unul dintre componentele vaccinului.
Partenerii noștri