• Studiul efectuat pe mai mult de 50.000 de persoane a constatat că cei care au respectat recomandările de exerciții fizice de 150 de minute pe săptămână au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.
  • Cei care sufereau de afecțiuni legate de stres, cum ar fi depresia, au prezentat cele mai multe beneficii în urma exercițiilor fizice.
  • Un subgrup de 774 de participanți au fost supuși unor teste de imagistică cerebrală și au fost efectuate măsurători ale activității cerebrale legate de stres.

Exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la un sfert, a arătat un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că exercițiile fizice au ajutat la reducerea activității cerebrale legate de stres asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare, scrie Notthingam Post.

Studiul efectuat pe mai mult de 50.000 de persoane a constatat că cei care au respectat recomandările de exerciții fizice de 150 de minute pe săptămână au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare decât cei care nu au respectat aceste recomandări. Cei care sufereau de afecțiuni legate de stres, cum ar fi depresia, au prezentat cele mai multe beneficii în urma exercițiilor fizice.

Experții spun că studiul, publicat în Journal of the American College of Cardiology, demonstrează modul în care activitatea fizică poate duce la efecte benefice la nivelul creierului. Pentru a evalua mecanismele care stau la baza beneficiilor psihologice și ale bolilor cardiovasculare ale activității fizice, cercetătorii au analizat fișele medicale și alte informații ale celor 50.359 de participanți din Mass General Brigham Biobank care au completat un sondaj privind activitatea fizică.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Un subgrup de 774 de participanți au fost supuși unor teste de imagistică cerebrală și au fost efectuate măsurători ale activității cerebrale legate de stres. Studiul, condus de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH), a constatat că, pe parcursul unei urmăriri medii de zece ani, 12,9% dintre participanți au dezvoltat boli cardiovasculare.

Cei care au respectat recomandările de activitate fizică au prezentat un risc de a dezvolta boli cardiovasculare cu aproape un sfert (23 %) mai mic decât cei care nu au respectat aceleași recomandări. Participanții cu niveluri mai ridicate de activitate fizică au avut, de asemenea, tendința de a avea o activitate cerebrală mai scăzută legată de stres.

Cercetătorii au constatat că reducerile activității cerebrale asociate stresului au fost determinate în special de creșteri ale funcțiilor din cortexul prefrontal – o parte a creierului implicată în funcțiile executive, cum ar fi luarea deciziilor și controlul impulsurilor. Ei au constatat că beneficiile cardiovasculare ale exercițiilor fizice au fost, de asemenea, de două ori mai puternice la participanții care ar fi trebuit să aibă o activitate cerebrală mai mare legată de stres, cum ar fi cei cu depresie preexistentă.

Citește și