• Curtea Supremă din Alabama a decis că embrionii congelați pot fi considerați copii în conformitate cu legislația statului.
  • Decizia a fost pronunțată în două cazuri de deces din culpă intentate de trei cupluri ale căror embrioni congelați au fost distruși în urma unui accident produs la o clinică de fertilizare.
  • Această hotărâre a atras un val de semnale de alarmă cu privire la potențialul impact asupra tratamentelor de fertilitate.

Curtea Supremă din Alabama a decis că embrionii congelați pot fi considerați copii în conformitate cu legislația statului, o decizie despre care criticii au spus că ar putea avea implicații majore pentru tratamentele de fertilitate, scrie AP.

Decizia a fost pronunțată în două cazuri de deces din culpă intentate de trei cupluri ale căror embrioni congelați au fost distruși în urma unui accident produs la o clinică de fertilizare. Judecătorii, citând legea anti-avort din Constituția statului Alabama, au hotărât că o prevedere de stat din 1872 care permite părinților să dea în judecată pentru moartea unui copil minor „se aplică tuturor copiilor nenăscuți, indiferent de locul în care se află”.

„Copiii nenăscuți sunt copii… fără excepții bazate pe stadiul de dezvoltare, locația fizică sau orice alte caracteristici auxiliare”, a scris judecătorul Jay Mitchell în hotărârea majoritară de vineri a instanței, formată exclusiv din republicani.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Mitchell a declarat că instanța a decis anterior că fetușii uciși în timp ce o femeie este însărcinată sunt protejați de Legea privind moartea accidentală a unui minor din Alabama și că nimic nu exclude „copiii extrauterini de la acoperirea acestei legi”.

Această hotărâre a atras un val de semnale de alarmă cu privire la potențialul impact asupra tratamentelor de fertilitate și a congelării embrionilor, care până acum erau considerate proprietate de către instanțe.

Citește și