• Conform Welt am Sonntag, SUA ar fi fost de acord cu Ursula von der Leyen în fruntea NATO, dar cancelarul Olaf Scholz s-a opus.
  • Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte rămâne principalul favorit în cursa pentru funcția de secretar general NATO.
  • SUA ar dori ca postul să fie preluat de o femeie, dar în acest moment nu există candidată pe lista scurtă.

Norvegianul Jens Stoltenberg este de 10 ani în funcția de secretar general NATO și nu mai dorește să continue. Fiind o funcție importantă, și bătăliile politice pentru ocuparea postului sunt pe măsură. O victimă a acestor bătălii pare să fie Ursula von der Leyen. 

Cum a ajuns von der Leyen în cursa pentru șefia NATO?

Conform informațiilor, Antony Blinken i-ar fi propus lui Biden ca acest post de Secretar General să fie ocupat de Președintele Comisiei Europene, adică Ursula von der Leyen. Biden ar fi fost de acord, dar i-a cerut părerea cancelarului german Olaf Scholz, care a refuzat categoric. Pe de-o parte din motive ideologice, Scholz este social-democrat iar von der Leyen este creștină-democrat. Pe de altă parte, Scholz consideră poziția de Președinte al Comisiei Europene nu foarte importantă, în timp ce NATO este o funcție destul de importantă pentru întreaga lume. Astfel, fostul prim-ministru olandez Mark Rutte rămâne principalul favorit.

Există șanse ca altă femeie să ocupă primul post în NATO?

Președintele Biden și administrația SUA ar dori ca o altă femeie să ia acest post foarte important în NATO, dar, din păcate, nu există nicio femeie care să candideze la acest post.

Recomandări

CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA
ACTORUL IAN GELDER A MURIT
CE STAȚIUNI AU ALES ROMÂNII
BRAZILIA ESTE LOVITĂ DE INUNDAȚII
CINE MERGE ÎN FINALA EUROVISION

Citește și