• De pe 17 ianuarie poți face doza a treia de vaccin anti Covid-19 la distanță de cel puțin patru luni față de doza a doua.
  • Hotărârea a fost luată după ce o serie de date științifice arată că protecția dată de vaccin scade după patru luni de la schema inițială de vaccinare.
  • Până acum, în România există peste 2 milioane de persoane vaccinate cu doza a treia.

Începând cu 17 ianuarie poți face mai repede doza a treia de vaccin anti-COVID. Mai exact, la distanță de cel puțin patru luni față de doza a doua. Înainte puteai face boosterul la o diferență de șase luni.

Cum au ajuns oficialii la această decizie?

„Decizia a fost luată deoarece datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după patru luni de la schema inițială de vaccinare. Această decizie de devansare de la șase la patru luni crește numărul persoanelor eligibile pentru doza booster cu aproximativ 560.000, a mai precizat coordonatorul Campaniei de Vaccinare anti Covid-19 Valeriu Gheorghiță. În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum șase luni de la schema primară de vaccinare.”, a transmis editorul Aleph News Ioana Enache.

Câte persoane au făcut până acum doza trei?

”În România, ne aducem aminte că am început administrarea dozei booster pe 28 septembrie la persoanele care aveau minim șase luni de la vaccin. Conform buletinelor informative, avem acum peste 2 milioane de persoane vaccinate cu doza 3. Și-ți mai spun că CNCAV recomadă un vaccin pe bază de ARN mesager pentru doza booster.”, a precizat editorul Aleph News Ioana Enache.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Dacă sunt vaccinat în afara României

Persoanele vaccinate în state din UE pot efectua doza de rapel (booster) în România și vor primi adeverință de vaccinare.

Dozele pentru rapel (booster) sunt aceleași doze utilizate pentru schema de vaccinare primară. Singura diferență față de schema de vaccinare primară este pentru persoanele care au efectuat 2 doze de Moderna și doresc să le fie administrate același tip de vaccin. În această situație, doza este înjumătățită.

Doza de rapel (booster) are rolul de a crește semnificativ nivelul de protecție împotriva COVID-19 după o anumită perioadă de timp.