• Un somn sănătos îmbunătățește semnificativ apărarea organismului împotriva bolilor și a creierului împotriva degradării legate de vârstă.
  • Somnul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea sugarilor, copiilor mici și a adolescenților.
  • Odată cu vârsta, importanța unui somn adecvat nu scade, deși efectul său începe să fie apreciat într-un mod ușor diferit.

Un somn sănătos îmbunătățește semnificativ apărarea organismului împotriva bolilor și a creierului împotriva degradării legate de vârstă, dar de cât de mult somn ai nevoie?

Somnul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea sugarilor, copiilor mici și a adolescenților. Odată cu vârsta, importanța unui somn adecvat nu scade, deși efectul său începe să fie apreciat într-un mod ușor diferit.

O anumită cantitate de somn devine necesară pentru organism, dar în primul rând pentru ca creierul și sistemul nervos central să aibă posibilitatea de a se reîncărca” și de a curăța celulele de eventualele toxine.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Lipsa somnului poate cauza o gamă largă de probleme, de la schimbări de dispoziție și pierderea concentrării până la afecțiuni mult mai grave, inclusiv demență, boli de inimă, tulburări metabolice, diabet și cancer. Medicii consideră, de asemenea, că un somn slab este legat de reducerea speranței de viață.

Cum știi dacă dormi suficient?

NHS din Marea Britanie spune că majoritatea oamenilor pentru a funcționa corect au nevoie de aproximativ opt ore de somn în fiecare noapte. În același timp, experții stabilesc că fiecare persoană este individuală și că unii oameni au nevoie de mai mult somn, în timp ce alții au nevoie de mai puțin decât acest standard teoretic.

Este posibil să se înțeleagă că o persoană nu doarme suficient dacă bunăstarea sa generală este perturbată.

 „Dacă te trezești obosit și letargic și apoi te gândești să tragi un pui de somn toată ziua, probabil că nu dormi suficient”, spun experții.

Cât de mult somn au nevoie copiii? Potrivit NHS, cantitatea de somn considerată optimă la copii este legată de vârsta acestora:

  • Bebeluși între 4 și 12 luni: 12-16 ore.
  • Copii cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani: 11-14 ore.
  • Copii între 3 și 5 ani: între 10 și 13 ore.
  • Copii între 6 și 12 ani: 9-12 ore
  • Adolescenți între 13 și 18 ani: între 8 și 10 ore.

Cât de mult ar trebui să doarmă adulții? Iată ce recomandă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor

  • Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani ar trebui să doarmă 7 sau mai multe ore pe noapte.
  • Persoanele cu vârste cuprinse între 61 și 64 de ani între 7 și 9 ore în fiecare noapte.
  • Persoanele de 65 de ani peste 7-8 ore pe noapte.

Sfaturi medicale pentru un somn mai bun:

Respectă aceeași oră de culcare.

Ia-ți timp să te relaxezi înainte de a merge la somn, de exemplu, cu o baie sau un duș cald, exerciții de relaxare, lectură.

În orele târzii ale serii, ar trebui să nu mai folosești gadgeturi electronice a căror strălucire excită sistemul nervos.

Ai grijă la consumul de cofeină mai ales în timpul zilei și seara. Cafeaua nu este singura sursă de cofeină.