De ce Covidul îi ucide mai mult pe bărbaţi? Iată explicaţii din spatele cifrelor

De ce Covidul îi ucide mai mult pe bărbaţi? Iată explicaţii din spatele cifrelor

De ce Covidul îi ucide mai mult pe bărbaţi? Iată explicaţii din spatele cifrelor

Datele strânse de experţii Institutului Naţional de Sănătate Publică îţi arată clar că în România aproape 80 % din totalul deceselor puse pe seama Covid au fost la persoane de peste 60 de ani. Aproape 60% dintre decese au fost înregistrate în cazul bărbaţilor. Şi aşa e şi în lume, acum. 

Mai mulţi experţi de la Universitatea Yale din SUA au căutat explicaţii dincolo de cifre. Ei spun că bărbaţii şi femeile au un răspuns imunitar diferit la infecţia Covid 19. În cazul femeilor acţiunea limfocitelor T este mai puternică. Aceste limfocite distrug celulele infectate şi au un rol major în generarea răspunsului imun.

Acelaşi studiu mai arată că bărbaţii, în schimb, produc mai multe citokine decât femeile. Pe româneşte, acestea sunt substanţe produse de celulele sistemului imunitar pentru a ne apăra organismul, pentru a favoriza reacţia inflamatorie.  Covidul, însă, dă şi el reacţie hiperinflamatorie în organism, iar acest lucru, astfel dublat, poate fi mortal.

Trebuie să ştii că studiul are limitele sale, pentru că a fost făcut pe un număr mic de pacienţi. Pe viitor însă, dacă aceste diferenţe vor fi clar stabilite de studii mai largi, tratamentele pentru Covid ar putea fi diferite, în funcţie de sex. 

Uite ce spun medicii

Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară: „S-ar putea ca bărbaţii să trebuiască să primească doze în plus de vaccin, adică datorită faptului că celulele T cu memorie sunt mai eficiente în cazul femeilor şi apar mai repede, vor putea primi să zicem două doze de vaccin, în schimb bărbaţii să primească 3 doze.“

Dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Istitutul Matei Balş din Capitală: „Încă sunt date care trebuie adunate, este o ipoteză de lucru şi acest studiu. Trebuie să ne gândim că, în general, bărbaţii au mai multe afecţiuni cronice severe, şi, în general, chiar dacă nu vorbim de criza Covid, în general ajung mai repede la deces, prin boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, etc.“

Exit mobile version