- Studiile arată că una din cinci persoane care au primit a doua doză de vaccin Pfizer sau Moderna au prezentat cel puțin un efect advers de amploare.
- La primirea celei de a doua doze de vaccin, imunitatea adaptivă a corpului poate fi deja pregătită să acționeze și pot apărea reacții mai puternice din partea organismului.
- Cei care fac vaccinul, și mai ales a doua doză a acestuia, este bine să își organizeze în așa fel programul, astfel încât să nu aibă de rezolvat o sarcină importantă în zilele care urmează vaccinării.
Unii oameni au raportat că au avut mai multe reacții adverse atunci când au primit a doua doză de vaccin Moderna sau Pfizer/BioNTech comparativ cu momentul primirii primei doze, scrie Forbes.
Site-ul web COVID Symptom Study afirmă că „efectele sunt mai frecvente a doua oară, aproximativ una din cinci persoane care au primit a doua doză de vaccin Pfizer prezentând cel puțin un efect sistemic”.
Încă din 31 decembrie 2020, un articol din revista New England Journal of Medicine a indicat faptul că în studiul clinic de fază 3 al vaccinului Pfizer/BioNTech, efecte secundare, care cuprind mai mult decât reacțiile de la locul de injectare, au fost raportate „mai des după doza 2 decât după doza 1”. Și un articol din 4 februarie 2021 al aceleiași reviste făcea o observație similară referitor la vaccinul Moderna.
Cele mai frecvente efecte secundare
Cele mai frecvente efecte secundare la care se făcea referire erau simptome „asemănătoare gripei”, cum ar fi oboseala, cefaleea, frisoanele și febra.
Inițial setul nativ de apărare pe care corpul nostru îl are deja împotriva oricărui tip de potențială invazie este sistemul nostru imun înnăscut. Imunitatea înnăscută nu este însă specifică unui anumit tip de invadator.
Această situație am putea-o asemăna cu o întâlnire cu o persoană necunoscută. S-ar putea să fim pregătiți să răspundem în cazul unor reacții neplăcute obișnuite, cum ar fi ca acea persoană să fie puțin distantă sau să nu ne privească direct în ochi, dar nu suntem pregătiți la reacții extreme, neobișnuite, care ne-ar face poate să ne simțim foarte neplăcut. La fel, este posibil ca sistemul imunitar înnăscut să nu poată face prea multe atunci când vaccinul Pfizer / BioNTech sau Moderna ne expune corpul la proteina spike pentru prima dată.
Nici sistemul nostru imunitar adaptiv, numit și sistem imunitar dobândit, nu va fi încă pregătit să ofere un răspuns. Sistemul imunitar adaptiv este partea sistemului imunitar care oferă un răspuns mai specializat și adaptat împotriva unui invadator. Dar această parte a sistemului imunitar trebuie mai întâi expusă invadatorului și apoi să învețe cum să răspundă.
În mod obișnuit poate dura aproximativ 10-14 zile până când celulele noastre să genereze proteina spike din ARNm-ul din vaccinuri și sistemul imunitar adaptativ să stabilească apărarea adecvată împotriva proteinei „țepușe”.
La primirea celei de a doua doze de vaccin, i se amintește sistemului imunitar de proteina spike, expunând corpul la aceasta din nou. Dar dacă imunitatea adaptivă este deja pregătită să acționeze, poate apărea o reacție mai puternică. De aceea este posibil să existe mai multe șanse de a avea reacții adverse după a doua doză.
De aceea, cei care fac vaccinul și îndeosebi cei care primesc a doua doză a acestuia ar fi bine să își organizeze în așa fel programul, astfel încât să nu aibă de rezolvat o sarcină importantă în zilele următoare vaccinării. Este posibil ca unul dintre efectele vaccinului să fie diminuarea capacității de concentrare câteva zile.