• Autoritățile de siguranță alimentară și autoritățile de reglementare din întreaga lume recomandă să nu spălați păsările de curte crude înainte de a le găti.
  • Acest lucru se datorează faptului că spălarea puiului poate împrăștia bacterii periculoase prin bucătărie.
  • Două dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt bacteriile Campylobacter și Salmonella, care se găsesc frecvent pe carnea de pasăre crudă.

Autoritățile de siguranță alimentară și autoritățile de reglementare din întreaga lume recomandă să nu spălați păsările de curte crude înainte de a le găti. Acest lucru se datorează faptului că spălarea puiului poate împrăștia bacterii periculoase prin bucătărie. Cel mai bine este să gătiți bine puiul fără să-l spălați, astfel încât să fie sigur pentru consum.

În ciuda acestui fapt, spălarea puiului rămâne un lucru obișnuit. Un sondaj realizat de Consiliul de informare privind siguranța alimentară din Australia a arătat că aproape jumătate dintre bucătarii australieni au spălat puii întregi înainte de a-i găti. Un studiu olandez a arătat că 25% dintre consumatori își spală puiul adesea sau aproape întotdeauna.

Deci, de ce o fac oamenii – și ce spun cercetările despre riscurile spălării puilor?

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Carnea de pui și germenii

Temperaturile incorecte de gătire și contaminarea reciprocă între diferite alimente sunt doi dintre cei mai importanți factori legați de bolile de origine alimentară. Acest lucru este deosebit de relevant pentru carnea de pasăre. Două dintre principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt bacteriile Campylobacter și Salmonella, care se găsesc frecvent pe carnea de pasăre crudă.

În Australia, cazurile raportate de Campylobacter și Salmonella aproape că s-au dublat în ultimele două decenii. Din cele aproximativ 220.000 de cazuri de infecție cu Campylobacter în fiecare an, 50.000 pot fi atribuite fie direct, fie indirect, cărnii de pui.

Miturile despre spălarea cărnii de pui, desființate

O analiză a răspunsurilor consumatorilor la o campanie de educare cu privire la pericolele spălării cărnii de pasăre crude a făcut lumină asupra motivelor pentru care mulți oameni încă spală puiul crud înainte de a-l găti. Unii cred că este necesar să se spele fecalele și alte materii de pe carnea de pui. De fapt, tehnicile moderne de procesare înseamnă că nu este nevoie de o curățare suplimentară a carcaselor de pui.

Alții cred că spălarea cu o soluție ușor acidă (cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie) va distruge bacteriile. Dimpotrivă, cercetările au arătat că spălarea păsărilor de curte crude în suc de lămâie sau oțet nu elimină bacteriile și poate crește riscul de contaminare.

Spălarea cărnii de pui împrăștie bacteriile în jur

Unul dintre cele mai convingătoare argumente pentru care spălarea păsărilor de curte crude sub un robinet deschis este o activitate riscantă vine din cercetările recente privind picăturile de apă ejectate de pe suprafața puiului spălat. Studiul a arătat în mod clar că bacteriile pot fi transferate de la suprafața puiului la suprafețele din jur prin intermediul picăturilor de apă.

Utilizând imagistica de mare viteză, cercetătorii au descoperit că o înălțime mai mare a robinetului poate crește stropirile. Carnea de pui este adesea moale, iar fluxul de apă poate crea o adâncitură în suprafață. Acest lucru duce la stropiri care nu ar avea loc pe o suprafață curbată și dură.

Cercetătorii au așezat farfurii mari cu gelatină în apropierea suprafețelor cu carnea de pui pentru a capta eventualele picături de apă. Acest lucru le-a permis să cultive bacteriile care au fost transferate odată cu apa stropită. Ei au constatat că nivelul de transmitere a bacteriilor a crescut cu o înălțime mai mare a robinetului și cu un debit de apă mai mare. Apa aerisită (ceea ce se obține atunci când robinetul curge foarte tare) a crescut, de asemenea, stropirile și transmiterea bacteriilor.

Și dacă vreau totuși să spăl carnea de pui?

Deși spălarea cărnii de pasăre crude nu este recomandată, se pare că unii bucătari casnici sunt reticenți în a renunța la acest vechi obicei. Dacă insistați să spălați carnea de pui, luați în considerare posibilitatea de a o face într-o chiuvetă cu apă, mai degrabă decât sub un robinet deschis. Folosiți un prosop de hârtie pentru a șterge orice lichid, aruncați prosopul și curățați după aceea. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de contaminare și va menține bucătăria în siguranță.