• Răspunsurile noastre imune pot fi afectate de temperatură.
  • Hepatita infantilă, varicela maimuței, angina streptococică, bronșiolita… celelalte virusuri care au luat locul lui COVID.
  • S-a terminat pandemia de COVID? Teoria avansată de un important virusolog german susține că virusul a devenit endemic”.

Frigul nu ne îmbolnăvește (cu condiția, bineînțeles, să nu ajungem la extrema de a suferi de hipotermie). De aceea, faptul că iarna suntem mai predispuși la anumite virusuri respiratorii a fost subiectul unor dezbateri aprinse în comunitatea științifică, care nu se poate pune de acord asupra motivelor specifice.

Un răspuns imunitar atenuat

Un nou studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology a găsit o posibilă soluție la această dilemă, care are legătură cu un mecanism din nasul nostru care ar putea duce la o sensibilitate crescută la infecții ale tractului respirator superior în timpul iernii.

Literatura anterioară a arătat că o componentă a răspunsului imunitar la virusurile respiratorii implică eliberarea de roiuri” de particule produse în membrane numite vezicule extracelulare. Scopul acestor particule este de a împiedica virusurile să se atașeze de celulele sănătoase sau să le transfere încărcătura lor. Acest studiu a constatat că vremea de iarnă poate reduce considerabil temperatura din interiorul cavității nazale (de la 37°C la 32°C), reducând semnificativ amploarea acestui răspuns imunitar.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Un factor printre mai mulți

Numărul mai mic de vezicule extracelulare face ca virusurile să atace mai ușor celulele sănătoase din interiorul tractului respirator superior și, prin urmare, explică de ce suntem mai vulnerabili la infecții pe vreme rece. Ceea ce subliniază cercetătorii este faptul că acesta nu este singurul mecanism propus și că motivul acestei susceptibilități crescute ar putea fi cauzat de mai multe cauze simultan.

De exemplu, schimbările bruște de temperatură și umiditate, atunci când se trece de la medii închise, încălzite, la medii reci, în aer liber, ar putea facilita mecanic intrarea virusului în tractul respirator. În mod similar, anumite schimbări în comportamentul nostru (petrecând mai mult timp în interior și cu mai multe persoane) ar putea favoriza transmiterea acestor agenți patogeni. Aceștia subliniază, de asemenea, că studii anterioare au observat că unii dintre virușii care cauzează răceli comune, cum ar fi rinovirusurile, se pot replica mai ușor în medii mai reci.