• Un nou test scanează un singur fir de păr pentru a detecta semnele unor metale mai frecvente în afecțiuni.
  • Testul revoluționar” poate fi utilizat pe copii de doar o lună de zile.
  • Acum este în curs de examinare rapidă de către Food and Drug Administration (FDA).

Oamenii de știință au pus la punct un test universal pentru depistarea autismului la bebeluși, care folosește o singură șuviță de păr. Acesta analizează proba pentru a determina nivelul de metale precum plumbul și aluminiul – care sunt mai ridicate la copiii autiști. Testul presupune trimiterea unei mostre de păr la un laborator pentru analiză și s-a dovedit a prezice cu exactitate autismul în 81% din cazuri într-un studiu revizuit de specialiști.

Acesta a fost descris ca fiind revoluționar” de către oamenii de știință independenți și este acum în curs de examinare rapidă de către Food and Drug Administration (FDA). Alți oameni de știință au apreciat testul ca fiind o dezvoltare revoluționară” pentru această afecțiune greu de diagnosticat, care afectează 5,4 milioane de americani și 700.000 de britanici.

Deoarece nu există un test standard pentru această afecțiune, medicii trebuie să se bazeze pe istoricul de dezvoltare și pe comportamentul copilului. Ca atare, în SUA, copiii sunt în mod normal diagnosticați oficial abia la vârsta de patru ani, în timp ce în Marea Britanie vârsta medie este de șase ani. Dar oamenii de știință de la start-up-ul cu sediul în New York – numit LinusBio – au declarat că noul lor test ar trebui utilizat împreună cu alte metode și nu de unul singur. Dar ei insistă că ar putea ajuta la scurtarea timpului de diagnosticare, scrie Daily Mail.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Putem detecta ritmul clar al autismului cu doar aproximativ un centimetru de păr”, a declarat Manish Arora, cofondatorul și directorul general al companiei, pentru NBC News.

„Problema cu autismul este că acesta se diagnostichează, în medie, la vârsta de patru ani. Până atunci, o mare parte din dezvoltarea creierului a avut deja loc. Vrem să permitem o intervenție timpurie.”

Pentru test, oamenii de știință folosesc mai întâi un laser pentru a îndepărta stratul superficial al părului. Un al doilea laser, mai puternic, este apoi rulat de-a lungul firului de păr, care face măsurători în 650 de puncte pentru fiecare centimetru. Acest lucru transformă, de asemenea, firul de păr în plasmă. Acesta verifică dacă există substanțe legate de autism, inclusiv metale precum plumbul, cadmiul, arsenicul, zincul și cuprul, printre altele.

Cercetări anterioare au descoperit niveluri mai ridicate ale tuturor celor trei metale elementare în părul copiilor autiști. Cercetătorii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru, deși ar putea fi legat de factori genetici sau de expunerea la substanțe din mediul înconjurător. Rezultatele sunt apoi introduse într-un program de calculator care caută tipare care să indice autismul. Acesta a fost dezvoltat pe baza unor studii efectuate pe sute de persoane din Suedia și SUA.

Un singur centimetru – mai puțin de o jumătate de inch – înregistrează aproximativ o lună de expunere din mediul înconjurător. Oamenii de știință și-au testat metoda pe șuvițe de păr colectate de la 220 de copii japonezi când aceștia aveau aproximativ o lună. Rezultatele au fost apoi comparate cu diagnosticul clinic de autism, pus la vârsta de aproximativ patru ani. Oamenii de știință au constatat că testul lor a identificat corect autismul în 394 de cazuri (81% din total).

A identificat corect autismul în 96,4 la sută dintre copii și a dat corect undă verde la 75,4 la sută dintre copiii care nu aveau autism. Rezultatele au fost publicate în Journal of Clinical Medicine, dezvoltatorii lucrând acum la un nou studiu extins care implică 2.000 de persoane. Oamenii de știință care nu au fost implicați în cercetare și-au exprimat sprijinul pentru acest test, dar au spus că este nevoie de mai multe cercetări.

„Tehnologia este incredibil de nouă, a declarat Dr. Andrea Baccarelli, expert în științele sănătății mediului la Universitatea Columbia din New York. „Utilizarea părului și tipul de măsurători pe care le fac cu părul sunt inovatoare. Este revoluționar.

Dr. Scott Myers, pediatru de neurodezvoltare la Institutul Geisinger de Autism și Medicină a Dezvoltării, a adăugat: „Cu siguranță mai sunt multe de făcut înainte de a concluziona că acest test este o măsură validă a riscului de tulburare de spectru autist.

Autismul este ceva cu care oamenii se nasc, ceea ce duce la faptul că creierul lor funcționează diferit față de cel al altor persoane. Cei care suferă de această afecțiune pot avea dificultăți de comunicare, pot înțelege cu greu ce gândesc sau simt ceilalți sau pot deveni anxioși și supărați în situații necunoscute și la evenimente sociale. Oamenii de știință nu știu clar care sunt cauzele acestei afecțiuni, deși se crede că sunt implicați factori de mediu și genetici. Serviciul de sănătate britanic NHS spune că nu este cauzată de o educație parentală proastă, de vaccinuri, de alimentație sau de o infecție. Tratamentul se concentrează pe oferirea celor afectați de planuri de asistență pentru dezvoltarea lor neurologică și socială.