• Cercetătorii de la Cambridge au rescris codul genetic al microbilor.
  • Oamenii de știință pot construi noi materiale, de la plastic la antibiotice.
  • „Aceste bacterii pot produce o mulțime de noi molecule cu proprietăți diferite. Medicina și biotehnologia vor beneficia de asta în procesul de fabricare a medicamentelor”, a spus coordonatorul proiectului.

Cercetătorii de la Cambridge au rescris codul genetic al microbilor cu scopul de a crea o celulă sintetică cu abilități care nu se mai găsesc în acest moment în natură, relatează Financial Times.

Acest lucru le oferă oamenilor de știință posibilitatea de a crea noi materiale, de la plastic la antibiotice.

Modificarea codului, vechi de trei miliarde de ani, prin care ADN-ul instruiește celulele să formeze lanțuri de aminoacizi prin intermediul cărora se construiesc moleculele vieții, nu a fost posibilă până acum.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Deși cercetătorii cunosc deja toate informațiile despre manipularea și scrierea ADN-ului, codul nu a putut fi modificat până acum. Iar descoperirea este într-adevăr revoluționară.

„Este ceva nou și revoluționar în biologie”, a spus Jason Chin, coordonatorul proiectului de la Laboratorul de Biologie Moleculară MRC.

„Aceste bacterii pot fi transformate în fabrici regenerabile, care se pot reprograma, și care pot produce o mulțime de noi molecule cu proprietăți diferite. Asta înseamnă că medicina și biotehnologia vor beneficia de pe urma acestui lucru, inclusiv în procesul de fabricare a medicamentelor, cum ar fi antibioticele”, a adăugat Jason Chin.

Cercetarea este una istorică. A fost publicată în revista Science și se bazează pe descoperirea oamenilor de știință din 2019. Atunci s-a creat o versiune a microbului intestinal E.coli (Escherichia coli), construit în întregime în laborator.

Acum, oamenii de știință au rescris codul genetic al noii bacterii Syn61, prin care a fost modificat nu numai ADN-ul, dar și mecanismul celular asociat care transformă genele în produse biochimice.

Fapt care a dus la construcția unui nou organism care crește ca E.coli, dar are proprietăți suplimentare.