• Vaccinul Moderna a înregistrat o eficiență de 95,5% la bărbați și 93,5% la femei
  • Vaccinul Pfizer are o eficiență de 95,3% la bărbați și 93,9% la femei
  • Ambele vaccinuri au la bază tehnologia ARN-ului mesager

Mai sunt câteva zile până când vaccinul Pfizer/BioNTech ajunge în România. Și, peste câteva săptămâni, va ajunge și cel de la Moderna. Ambele vaccinuri anti-Covid-19 au o eficiență de aproape 95 la sută. Și totuși, ce le diferențiază?

Vaccinurile funcţionează la fel de bine la cei cu probleme medicale. Spre exemplu, la cei cu afecțiuni respiratorii, cardiace, cu diabet, sau obezitate, eficiența vaccinului Moderna este de 95,9%. În cazul vaccinului Pfizer, eficiența este de 95,3%. Iar dacă vorbim despre gen, ambele vaccinuri sunt mai eficiente în cazul bărbaților, decât în cazul femeilor. Diferența este de aproape două procente.

Diferenţele sunt mari în ceea ce priveşte formele grave de coronavirus. Aici, cel mai bine stă vaccinul Moderna, cu o eficiență de 100%. Pfizer a prezentat o eficiență de 66,4%. Cei de FDA au analizat și eficiența în cazul vârstnicilor. Iar concluzia lor este că vaccinul Moderna are o eficiență de 100% la pacienții de peste 65 de ani, iar cel de la Pfizer o eficienţă de 95,6% la cei peste 56 de ani.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Conform analizelor Agenției pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, niciunul dintre vaccinuri nu provoacă efecte adverse grave. Pacienții au prezentat o durere în zona înțepăturii, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane și dureri ale articulațiilor. Acestea au fost mai des întâlnite în cazul vaccinului Moderna. Iar diferențele sunt chiar și de 26 de procente.