„Doamna de fier” a pandemiei. Țara care a reușit să învingă virusul de 2 ori

Există o ”doamnă de fier” a pandemiei. Ea a reușit să învingă pentru a doua oară epidemia din țara sa. Și a trecut cu bine peste toate crizele pe care le-a prins în cei trei ani de mandat. Evident, nu se întâmplă la noi. Nici în altă țară din Europa. Este premierul Noii Zeelande – Jacinda Ardern.

De la începutul pandemiei, Noua Zeelandă are 1.874 de cazuri, iar cazurile active sunt doar 39. Este și unica țară care a avut 100 de zile fără ca cineva să mai ia virusul.

În ultimile două săptămâni neo-zeelandezii votează pentru alegerile parlamentare. În secțiile de vot vin fără mască, iar cea care le-a fost exemplu este chiar premierul Jacinda Ardern.

Cum a reușit Jacinda Ardern să țină în frâu epidemia: în primul rând, Noua Zeelandă a introdus măsuri foarte dure. Din martie, când avea doar 100 de cazuri, Ardern a închis granițele pentru toți turiștii străini și a impus carantină obligatorie pentru cetățenii care se întorc acasă.

Apoi, au rămas deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, spitalele și benzinăriile. Traficul a fost restrecționat, iar interacțiunile sociale limitate. Locuitorii au fost rugați să rămână în locul unde se află în acea seară. Restricțiile au început să fie ridicate, treptat, peste o lună.

Singura măsură rămasă în vigoare și până în prezent este controlul traficului internațional. După ce în august au început din nou să crească numărul de infectări, Jacinda Ardern a introdus din nou restricții.

Capitala Auckland a fost închisă, iar alegerile din septembrie se desfășoară abia acum în octombrie. Oksana Pyzic, profesor la Școala de Farmacie a Colegiului Universitar din Londra, spune că reușita Noii Zeelande a fost că a găsit, testat, izolat și îngrijit fiecare persoană infectată. La o populație de 5 milioane de cetățeni, în Noua Zeelandă au fost făcute peste 1 milion de teste.

„Punctul de cotitură pentru fiecare ţară trebuie să constea în găsirea, testarea, izolarea şi îngrijirea fiecărei persoane infectate. Acesta este cea mai bună strategie împotriva COVID-19 şi reprezintă modul prin care Noua Zeelandă a învins virusul” a declarat Ardern.

Exit mobile version