• Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Trasporturilor și a Infrastructurii au impus restricții suplimentare de zbor în nordul Dobrogei.
  • Restricția se aplică pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.
  • Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri

Update

Ministerul Apărării Naționale a trimis un comunicat de presă în care anunță că mai mulți localnici din Dobrogea au sunat la urgențe în această seară, „cu privire la aeronave și așa-numite explozii pe care le-ar fi văzut sau auzit”. MApN subliniază că a fost vorba doar despre zboruri de instrucție cu aviația militară, fără a fi executate trageri.

„Cel mai probabil, cetățenii care s-au alarmat cu privire la aceste zboruri au observat efectul produs de trecerea aeronavelor de la zborul subsonic la cel supersonic, așa-numitul «boom sonic». Aeronavele militare au executat zborurile de instruire cu respectarea strictă a regulilor referitoare la înălțimile minime permise la survolarea zonelor locuite”,erul”, conform comunicatului.

Știrea inițială

Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 metri.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

Au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.

Ministerul Apărării Naționale a menționat că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

Citește și: