• Nu știu ce a fost în capul Ursulei von der Leyen când a vorbit asta, pentru că Europa are niște probleme pe care nu poate să le rezolve și sunt clare: primul lucru e problema războiului în care Europa se află și se face că nu se află.
  • Austriecii sunt niște ventriloci ai lui Putin, iar noi și bulgarii nu vom intra în Schengen decât în momentul în care Putin și Xi primesc ceva de la americani și de la UE.
  • Astăzi Putin e mai puternic decât în 24 februarie anul trecut în relația cu toți adversarii.

„România și Bulgaria sunt parte a spațiului Schengen” – e mesajul Ursulei von der Leyen care mai spune că nu e timp de pierdut.

În ultimul raport prezentat de Ursula von der Leyen în acest mandat – despre Starea Uniunii, președinta Consiliului UE a subliniat că „s-au făcut multe în ultimul an – dar mai e de lucru”. A insistat și pe extinderea Uniunii Europene. N-a uitat de Ucraina și Moldova – „Viitorul lor e în UE. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană”, a mai spus ea.

„Permiteți-mi să mulțumesc în special Bulgariei și României pentru modul în care au acționat, demonstrând cele mai bune practici atât pentru azil, cât și pentru returnări. Au dovedit-o: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen. Așadar, să le aducem în cele din urmă în interior, fără nicio întârziere”, îndeamnă președinta Comisiei Europene.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Au dezbătut subiectul la ȘTIU Hofi, Nemo, Adrian Sârbu, Felix Damian, din Spania și Balazs Barabas, din Ungaria.

Adrian Sârbu: „Să facem un lucru simplu, că tot trăim în lumea Quizz-urilor la noi. Întreabă-i pe cei doi colegi de peste mări și țări, dați-mi și mie un prognostic, când intrăm în Schengen”

Felix Damian: „Pot să dau un prognostic așa, orbește, pot să zic într-un an de zile, hai, în doi ani de zile, dar nu cred în el. Doi ani, poate”

Balazs Barabas: „Eu zic că pe 13 septembrie 2024 România va fi în Schengen”

Nemo: „2025”

Hofi: „La minus infinit”, au pariat Hofi, Nemo, Felix și Balazs.

„Eu cred că nu o să intrăm în Schengen prin niciun fel de lobby al nostru. Doamna asta, nu știu ce o fi fost în capul ei că a vorbit asta, pentru că Europa are niște probleme pe care nu poate să le rezolve și sunt clare: primul lucru e problema războiului în care Europa se află și se face că nu se află. Domnul Scholz, într-un an și jumătate, nu a avut cum să cheltuiască 100 de miliarde. 100 de miliarde i-au dat voie americanii. Germania a primit, în ziua de 26 februarie 2022, duminică, dreptul de a se reînarma, drept care i-a fost tăiat în 1946 și de a deveni liderul militar al Europei. Asta a primit, ăsta a fost mesajul cu suta de miliarde, că trebuia să fie 100 de miliarde pe an.

Cred că austriecii sunt niște speakeri ai lui Putin și că noi și bulgarii nu vom intra în Schengen decât în momentul în care Putin și Xi primesc ceva de la americani și de la UE, în așa fel încât Putin să fie obligat să renunțe la strategia lui de a ajunge prin România, Bulgaria și Serbia la Marea Adriatică, deci de a-și crea un punct de sprijin în Marea Mediterană.

Pentru Rusia, obsesia oricărui militar rus este ne-ieșirea la mări.

Dacă Putin nu obține ce vrea sau nu e obligat să se limiteze la mai puțin decât vrea, noi nu intrăm în Schengen și Ucraina va fi ocupată integral, va fi oferită o bucată Ungariei, o bucată Poloniei, ca să le închidă gura. Nouă nu ne dă nimic, Bucovina rămâne tot acolo și culoarul, noul Drum al Mătăsii va fi de la Moscova la Budapesta, de la Budapesta la Belgrad și de acolo până în Grecia jos și se va întâlni cu infrastructura pe care o fac chinezii pornind din Grecia. Astăzi Putin e mai puternic decât în 24 februarie anul trecut. Azi e mai puternic în relația cu toți adversarii”, spune Adrian Sârbu.

Citește și