- Restricţiile de circulaţie nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea virusului
- Adrian Marinescu: „Ar trebui să testăm 1% din populaţia României pe zi”
- Marinescu: „Anchetele epidemiologice trebuie făcute rapid”
Ne îndreptăm vertiginos spre 10.000 de cazuri noi de Covid-19 în fiecare zi, dar restricţiile de circulaţie nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea virusului. Ţi-o spune şi medicul Adrian Marinescu, prezent aseară la „Marius Tucă Show”.
„Foarte adevărat că treaba asta cu lockdown-ul sună, aşa, ca o chestie fixă, dar prin definiţie ce înseamnă? Înseamnă c-ar trebui să izolăm oamenii care sunt pozitivi în raport cu ceilalţi. Am două variante. Fie o fac prin testare, fie o fac la nivel de masă, pentru că nu am varianta testării, cam aşa mi-aş pune problema. Ce înseamnă testare? Lumea întreabă: cât ar trebui să mă testez la nivelul României? Ar trebui să fie cam 1% pe zi. Dac-am avea 18 milioane, 15 milioane populaţie activă, ar însemna 150.000. Cam pe aici ar trebui să fie nivelul. Întrebarea e de ce mă interesează să testez? Pentru că în felul ăsta, când e transmitere accelerată, îi identific pe cei care sunt pozitivi dar nu-i suficient. Persoana pozitivă trebuie să aibă şi o anchetă epidemiologică, făcută rapid. Poate că o variantă ar fi medicul de familie ar putea să facă testarea cu test rapid. Practic, avea o orientare încă de la început în cazul acestei familii”.
Deşi capacitatea de testare a crescut foarte mult la noi, ministrul Nelu Tătaru spunea că a ajuns la 50.000 de teste RT PCR pe zi, suntem departe de a ajunge la numărul de teste necesare care să controlăm epidemia. Şi avem capacitatea, dar nu o folosim la potenţialul maxim. Ieri, de exemplu, erau raportate 37685 de teste.