• Doi bolnavi de Covid-19 din Sibiu au fost duși de familii în Germania.
  • Aparatul ECMO împrumutat Spitalului Județean din Sibiu nu este folosit.

În 2019, Ministerul Sănătății plănuia să cumpere câte un ECMO în fiecare spital. Cu toate acestea, achizțiile se fac greu, iar abia la opt luni de pandemie a fost lansată o procedură de achiziție pentru ECMO.

Doi pacienţi din Sibiu au fost transferaţi în Germania, pentru că aveau nevoie de asistenţă respiratorie prin intermediul unui plămân artificial.

Există unul, în Spitalul Judeţean, împrumutat de la o clinică privată, dar stă nefolosit de mai bine de zece zile, pentru că îi lipsesc nişte consumabile. Hai să îţi arăt cum îi poate ajuta acest aparat pe bolnavii de COVID-19.

Recomandări

TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK

Ionuț Ţăpîrdea, medic rezident ATI: „Ne ajută atunci când plămânii pacientului nu mai funcţionează la parametrii normali. Ne ajută cu oxigenarea pacientului. Aparatul de hemofiltrare înlocuieşte funcţia renală, acest aparat înlocuieşte funcţia pulmonară. La pacienţii cu forme severe, îl folosim ca să trecem de momentul critic.”

Sorina Pintea ECMO Ministerul Sănătăţii echipamente medicale ATI: „În Timişoara sunt cinci plămâni artificiali, doi la spitalul de boli infecţioase şi trei la spitalul judeţean. Nu avem o statistică a numărului acestor aparate la nivel naţional.”

Deşi fostul ministru, Sorina Pintea, semna anul trecut un ordin prin care trebuia să se aloce bani pentru un ECMO în fiecare spital, nu au fost alocate fonduri pentru asta încă. Abia luni este termenul limită pentru depunerea de oferte la Ministerul Sănătăţii pentru mai multe echipamente medicale pentru secţiile de terapie intensivă, printre care şi plămâni artificiali.