• Secvența genomică a SARS-Cov-2 este „CGG-CGG” 
  • Doi experți americani susțin că, în mod natural, niciun coronavirus nu a avut vreodată această combinație.
  • Combinația „CGG-CGG” este extrem de rară, cu excepția cazului în care este folosită de oamenii de știință în cercetările de „câștig de funcție”.
  • Experții au concluzionat că cel mai probabil virusul a fost creat în laborator.

Doi experți americani au publicat un eseu în care susțin că secvențierea genomului SARS-Cov-2 arată în mod destul de clar că virusul a fost creat într-un laborator din China. Dr. Stephen Quay și Richard Muller, profesor de Fizică la Universitatea Berkeley din California, au vorbit pentru Wall Street Journal pe tema originii virusului, scrie Daily Mail.

„Cel mai convingător element care vine în favoarea ipotezei scurgerii din laborator se bazează ferm pe știință”, spun cei doi, subliniind că „SARS-Cov-2 are o amprentă genetică care nu a mai fost identificată la un alt coronavirus care s-a dezvoltat în mod natural”.

Quay și Muller menționează că laboratorul din Wuhan este cunoscut pentru faptul că realizează experimente de „câștig de funcție”, prin care cercetătorii încearcă în mod intenționat să crească letalitatea virusurilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Secvența genomică a SARS-Cov-2 este „CGG-CGG” – unul dintre cele 26 de tipare de secvențiere. Combinația este frecvent folosită de oamenii de știință în cercetările de „câștig de funcție”, dar este considerată „extrem de rară” în alte conjuncturi.

Experții afirmă că niciun alt coronavirus apărut în mod natural – cum sunt SARS și MERS – nu prezintă combinația CGG-CGG.

„Combinația CGG-CGG nu a fost identificată la virusurile dezvoltate în mod natural. Un virus nu poate prelua o secvență de la un alt virus (prin recombinare) dacă respectiva secvență nu este prezentă în niciun alt virus”. 

Cei doi experți concluzionează: „Da, s-ar fi putut dezvolta întâmplător, prin mutații. Dar puteți crede asta? Acest lucru – că virusul, dintre toate posibilitățile pe care le-ar fi avut, a dobândit exact cea mai rară și nenaturală combinație, folosită de cercetători în laborator – arată că teoria principală privind originea coronavirusului trebuie să fie cea potrivit căreia SARS-Cov-2 a scăpat din laborator”.