• Adrian Marinescu: Viața noastră de dinainte era cu o patologie complexă, mult mai interesantă, aveam cazuri. În momentul de față sunt doar cazuri de infecții SARS COV 2, avem niște lucruri clare, cosmonautul… nici relația cu pacientul nu mai e aceeași.
  • Adrian Marinescu: Avem un tratament sigur pentru COVID și avem și protocol, dar nu avem nimic miraculos. Nu există așa ceva și oricum intervalul este foarte scurt. A avea ceva miraculos înseamnă a avea și dovada că el merge pentru o perioadă de timp.
  • Adrian Marinescu: Accidentul a afectat, din păcate, imaginea institutului. Și eu personal și noi toți ne-am fi gândit că la institutul de vârf nu se întâmplă absolut nimic. În momentul în care am aflat în acea dimineață, nu-mi venea să cred. A fost un impact extrem de puternic.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, a dezvăluit la Interviurile lui Cristoiu cum a schimbat pandemia viața de spital, relația cu pacienții și tratarea acestora, ce a lăsat în urmă incendiul de acum două săptămâni și cum construirea unor spitale noi, moderne, poate preveni astfel de tragedii.

Adrian Marinescu spune că în privința vaccinării lucrurile stau mai bine decât la început, iar oamenii trebuie convinși prin mesaje, nu prin organizare. Medicul spune că în prezent  cei care nu vor  să se vaccineze reprezintă o minoritate, dar sunt aceiași care nu vor să se vaccineze în general și care nu vor să respecte măsuri de prevenție sau nu sunt de acord cu pandemia.

Medicul atrage atenția că vaccinarea și metodele de prevenție au ca obiectiv scoaterea virusului din circulație deoarece cu cât va sta mai mult printre noi vor apărea alte tulpini care interferează cu vaccinul și atunci trebuie modificat.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Medicul a criticat modul în care guvernanții au comunicat despre necesitatea purtării măștii și crede că aceasta trebuia însoțită și de alte măsuri deoarece a fost percepută ca o modalitate de impunere a autorității.

Adrian Marinescu mai spune că incendiul de la Matei Balș a afectat o treime din capacitatea institutului și admite că această tragedie afectează imaginea spitalului pe termen lung.

Prezentăm principalele declarații ale medicului Adrian Marinescu, duminică, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News:

Dr. Adrian Marinescu, despre efectele pandemiei în și asupra spitalelor

Adrian Marinescu: Aici e o problemă pentru că tot ce înseamnă spitale de boli infecțioase sunt cam în circuitul COVID și lucrul ăsta s-a discutat de când a început pandemia. Să ai o boală infecțioasă serioasă în momentul de față, chiar ai o mare problemă. Pentru că ar trebui să te duci la un spital județean sau un spital general, nu poți să ajungi țintit la spitalul de boli infecțioase. Înainte ajungeau la noi, la Babeș, erau spitalele de boli infecțioase din București. În momentul de față, amândouă sunt strict în circuitul COVID.

Adrian Marinescu: Înainte de pandemie, la vizita medicală, era interesant. Acum suntem astronauți că trebuie să ne îmbrăcăm în costume de protecție… într-adevăr merg cu un rezident, dar e foarte greu, nu intrăm în același timp. Viața noastră de dinainte era cu o patologie complexă, mult mai interesantă, aveam cazuri. În momentul de față sunt doar cazuri de infecții SARS COV 2, avem niște lucruri clare, cosmonautul… nici relația cu pacientul nu mai e aceeași.

Adrian Marinescu: De când a început pandemia am încercat să explicăm că lucrurile ar trebui echilibrate. În primul rând ar trebui să fie mai multe spitale care să se ocupe de circuitul COVID, nu să fie înghesuiți toți în câteva spitale. Ori asta s-a întâmplat. Noi, Marius Nasta, Victor Babeș și câteva spitale modulare ne-am ocupat de tot ce-a însemnat COVID. Și vă aduceți aminte că la un moment dat în București aveam spre 2000 de pacienți. De 2000 de pacienți infectați era foarte greu să te ocupi. Motiv pentru care în camera noastră de gardă erau zile în care pacientul trebuia să stea peste 24 de ore, 30-40 de pacienți. Au fost momente grele înainte. Acum  s-a echilibrat, cel puțin deocamdată. Înainte situația era grea și împărțirea pacienților destul de arbitrară. La Institutul Matei Balș veneau foarte mulți. La un moment dat le explicam că nu mai sunt locuri, veneau în continuare. Și noi încercam să-i ajutăm pe toți. Erau pacienți cu forme grave care aveau nevoie de oxigen și atunci îi puneam  cu oxigen prin camera de gardă… au fost imagini din camera de gardă de la spital cu 30 oameni care aveau butelia de oxigen în același timp.

Dr. Adrian Marinescu, despre tratamentul anti-Covid

Adrian Marinescu: Avem un tratament sigur pentru COVID și avem și protocol, dar nu avem nimic miraculos. Apropo că se scrie leac miraculos. Nu există așa ceva și oricum intervalul este foarte scurt. A avea ceva miraculos înseamnă a avea și dovada că el merge pentru o perioadă de timp. Ori noi am încercat diverse tratamente care au mers. Noi, la Institut, am încercat tot ce a avut dovezi științifice. Din primul moment și până acum am încercat. De exemplu, cocktailul de anticorpi dat președintelui american reprezintă un tratament bun. Din păcate, încă nu este aprobat și nu este în Europa. A fost la nivel de studii clinice, l-am avut și noi în institut, dar nu e un tratament pe care să-l folosim acum pentru toți pacienții, din păcate. Îl folosesc ei prin America, se încearcă aprobarea în Europa, dar lucrurile sunt puțin mai complicate. În rest, sunt tratamente pe care le încercăm și noi, le putem numi experimentale, adică în studii clinice.

Dr. Adrian Marinescu, despre folosirea Ivermectinei

Adrian Marinescu: Eu niciodată nu mă reped să spun că un tratament nu este bun sau că e miraculos. Eu spun că trebuie să demonstreze și dacă în alte părți, în SUA sau în Europa, chiar a dovedit că este eficient, de ce nu? Sigur, să fie autorizat. Nu trebuie să fie forma veterinară. Dar dacă este formă de uz uman, dacă se fac studii clinice și există dovezi, de ce să spun de la început că nu e un medicament bun. Apropo de dr. Ion Alexie, din Statele Unite, noi ne-am împrietenit la începutul pandemiei, nu ne știam înainte, și acum vorbim zilnic pentru că a fost foarte interesant să văd ce se întâmplă acolo. Și el mi-a povestit că în clinica ATI de boli infecțioase din Las Vegas, chiar a avut pacienți, nu a făcut un studiu clinic, dar a avut o experiență cu acești pacienți și că lucrurile au mers bine. Și-atunci sigur că e de încercat. Nu spune nimeni că trebuie luat fără prescripție, fără să fie aprobat, dar eu sunt deschis la astfel de terapii. Eu cred că un medic trebuie să pornească de la ideea că orice tratament trebuie încercat.

Dr. Adrian Marinescu, despre pacienții COVID

Adrian Marinescu: Nu există că te ocupi numai de virus. Nu, pacientul are și diabet, are o grămadă de lucruri care pot fi influențate. Îi dai un tratament, te gândești cu ce are legătură, sunt pacienți complecși. Mergem pe varianta evoluției bune. În fiecare zi trebuie să vii cu analize, cu evaluare. Sunt pacienți precum oul de găină, foarte fragili. Oricând pot să evolueze imprevizibil și trebuie să fii foarte atent. Am pe secție între 10- 15 pacienți pe care îi văd în fiecare zi, cu o perioadă de internare în medie cam de o săptămână, înseamnă că pe o lună sunt 50-60 de pacienți pe care i-am văzut personal. În plus, sunt pacienți pe care i-am evaluat telefonic.

Adrian Marinescu: Există așa numite rețete de pe internet, unele au bază reală și toată lumea ia acea rețetă. E clar că se merge pe niște clișee. Pacientul întreabă de ce tratamentul X și nu y. Și eu îi spun în felul următor ați încercat cu primul tratament, nu v-a fost bine, că nu ajungeați la spital, acum mergeți pe mâna noastră. Și marea problemă la acele tratamente nu e că nu ar fi bune, dar fiecare pacient e diferit. El are anumite tratamente pe care le iau pentru bolile de inimă, pentru diabet și lucrurile pot să intefereze și la un moment dat să ia un tratament care e bun, dar să fie probleme destul de mari pentru că ia în același timp 20 de alte pastile. Trebuie să fim atenți la interacțiunile medicamentoase.

Adrian Marinescu: În cazul COVID, optimismul pacienților este mai mic, fără discuție. Pacienții în general sunt pesimiști, iar în cazul COVID sunt mai pesimiști decât la alte boli. Dar nu numai pacienții, ci și medicii, pentru că e imprevizibil. Gândiți-vă la un pacient. Vrea să-l vadă pe medic. Nu-l vede, vede un cosmonaut. Eu am un avantaj, îmi recunosc vocea. Da, contează mult imaginea. Și pacientul are nevoie ca medicul să stea mai mult cu el. Când ești în costum și o perioadă lungă de timp cu fiecare pacient, nu-i ușor. Vei sta ore și ore în costum, fără să te miști. Cred că cel mai mult contează ca medicul să fie optimist. Eu sunt o persoană calmă și nu mă poate scoate nimeni din asta și dacă ar fi război, nu înseamnă că nu sunt îngrijorat, dar mă gândesc că dacă intru în panică, nu numai că greșesc și eu, dar nu-l ajut cu nimic pe pacient.

Adrian Marinescu: Pacientul cu COVID nu știe cel așteaptă. În timpul pandemiei, nici medicul nu știa exact cum o să evolueze. În momentul de față imprevizibilitatea bolii a scăzut. Nu știm chiar cât am vrea, dar e mult mai bine decât înainte. În momentul de față avem o experiență, știm ce avem de făcut. Este mai imprevizibilă ca alte boli. Am spus că e imprevizibilă pentru a trebuit să învățăm tot despre SARS COV2 în acest an.

Adrian Marinescu: Nu sunt de acord, de când a început pandemia, când se spunea că e un virus ucigaș. Dacă ne gândim la rabie, adică la turbare, în momentul în care ai ghinionul să faci turbare, mori sută la sută. Nu scapă nimeni. Ăsta este un virus ucigaș. Nu poți să spui în momentul în care procentul celor care au o evoluție imprevizibilă e micuț că e un virus ucigaș. Poți să spui că e imprevizibil, poți să spui că la unele persoane poate să evolueze și prost.

Dr. Adrian Marinescu, despre incendiul de la Balș

Adrian Marinescu: Pavilionul e închis, sper că nu pentru multă vreme. Secția unde lucram e de asemenea în acel pavilion. Noi acum suntem relocați. În momentul de față nu poate fi folosit pavilionul. Toată lumea a fost mutată, nu a mai rămas nimeni în acel pavilion. În 40 de minute au fost mutați 101 pacienți. Partea afectată de incendiu reprezintă o treime din institut. Noi internam cam 300 și de pacienți, acum 200 și. Din fericire, e o perioadă mai bună în momentul de față, e un echilibru. Dar mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă am avea 1800 sau 2000 de pacienți în București.

Adrian Marinescu: Accidentul a afectat, din păcate, imaginea institutului. Și eu personal și noi toți ne-am fi gândit că la institutul de vârf nu se întâmplă absolut nimic. În momentul în care am aflat în acea dimineață și nu-mi venea să cred. Când am văzut imaginile la televizor am spus nu, e o greșeală. A fost un impact extrem de puternic (…) a fost o situație extrem de grea. Nici nu mi-aș fi dat seama că poate să fie cu un asemenea impact. A fost o muncă infernală până seara. Toată lumea a rămas până seara în spital. Imaginea institutului e afectată, cred eu, pentru o perioadă lungă de timp. Indiferent câte lucruri bune s-au făcut în spital, din păcate se întîmplă o astfel de situație.  Și pentru oamenii care lucrează acolo, psihologic este un impact foarte puternic. N-aș spune că vin mai puțin pacienți pentru că în momentul când sunt probleme importante și oamenii cu forme severe tot la Institutul Matei Balș vin.

Dr. Adrian Marinescu, despre candidatura la postul de manager la Balș

Adrian Marinescu: E, o să vedem. Eu cred în felul următor. Dacă pot să ajut și oriunde pot să ajut, aș face-o cu drag. Nu m-am gândit. Eu v-am spus, dacă sunt util într-un loc, aș face-o (…) Eu vreau să cred că se poate și fără politică. Sunt ultimul mohican…

Dr. Adrian Marinescu, despre ce înseamnă un spital nou

Adrian Marinescu: Ideal ar fi să avem clădiri noi. Există un proiect în derulare. Este un proiect important care se referă la o clădire care să fie cu totul nouă și unde să fie cercetare, chirurgie pentru boli infecțioase. E ceva ce nu s-a mai făcut în România. Să fie practic o clădire, cu foarte multe etaje unde să se întâmple absolut tot, de la camera de gardă, cercetare, neurochirurgie, strict pentru bolile infecțioase. În momentul de față este foarte greu să tratezi un pacient care are o patologie infecțioasă, și trebuie să mergi la spitalul X . Toate să se întâmple acolo. Așa ar fi ideal.

Adrian Marinescu: Un spital nou trebuie să aibă de toate. În primul rând trebuie să fie sigur. Pentru că tot ce înseamnă instalații electrice pe o clădire veche, oricât ți-ai dori, nu poți să faci în așa fel încât să fie totul 100% sigur. La un spital nou de boli infecțioase iei în calcul că poate să apară o altă pandemie și ai nevoie de multe surse de oxigen, o terapie intensivă cu mai multe paturi decât acum. Saloanele trebuie să fie spațioase, să aibă toate utilitățile, dacă se poate să fie un singur pacient în salon. În străinătate așa este, un pacient în salon, maxim doi dacă sunt din aceeași familie.  Față de alte spitale, noi avem maxim 3 pacienți în saloane. Multe sunt cu două paturi sau cu trei. Trebuie să aibă și lifturi și scări și e foarte important să fie circuite separate. Printr-un anumit loc intră pacientul, printr-altul personalul medical, în momentul în care aduci hrană pentru pacienți e un alt circuit. Deci lucrurile astea pot fi gândite mult mai bine într-un spital nou. E nevoie de o firmă specializată în construcția de spitale pentru că trebuie să ia în calcul toate aceste aspecte. Heliportul e obligatoriu la toate marile spitale pentru că ai nevoie, sunt situații de urgență. Fiecare minut e decisiv.

Dr. Adrian Marinescu, despre vaccinare

Adrian Marinescu: Din fericire, lucrurile s-au schimbat în bine în ultimul timp. Din trei considerente. În primul rând pentru că e experiența celor care s-au vaccinat. Întotdeauna cred că puterea exemplului contează. În al doilea rând informațiile au început să apară și cine își dorește poate găsi surse credibile și în al treilea rând cred că și-au dat seama că dacă vor să se încheie pandemia, ai nevoie de vaccin. Stăm mai bine decât ce era România înaintea vaccinării, lucrurile au evoluat în bine.

Adrian Marinescu: Au rămas o minoritate în momentul de față cei care nu vor să se vaccineze pentru SARS COV 2, dar sunt aceiași care nu vor să se vaccineze în general și, mai interesant, sunt aceiași care nu vor să respecte măsuri de prevenție sau nu sunt de acord cu pandemia. (…) La început era un procent mai mare, acum a rămas acea minoritate. Cei care sunt împotriva vaccinului, nu vor niciun vaccin. E interesant că aceste persoane nu au o explicație sau nu vin cu altă soluție. La începutul campaniei de vaccinare lucrurile erau 50-50. În momentul de față 70% dintre români vor să se vaccineze, așa reiese și din studii. Din 30%, cred că 20% au încă nevoie de informații sau probabil se vor hotărâ cât de curând. (…) Pe oameni nu-I convingi prin organizare, îi convingi prin mesaje.

Dr. Adrian Marinescu, despre purtarea măștii

Adrian Marinescu: Mesajele, cum erau date la început, cred că era loc și de mai bine. Masca ar fi trebuit prezentată împreună cu alte măsuri.  Masca era numită botniță. Categoric acest lucru e văzut ca o modalitate prin care autoritățile impun niște lucruri. Cu siguranță că mulți au văzut o formă de rebeliune împotriva autorității. Și probabil că mesajele ar fi trebuit date un pic altfel, mai calm, privite lucrurile altfel, să se explice că toți vrem să scăpăm de pandemie. Dacă n-ar fi spus autoritatea, purtau mască, dar gândiți-vă că în alte țări s-au dat mesajele puțin altfel și nu a existat această percepție. (…) Stângăciile erau cumva de înțeles pentru că la început nu știam cum să procedăm. Vorbesc în general. Cred că abordarea ar trebui să fie mult mai apropiată de oameni, adică să vină ca un sfat.

Dr. Adrian Marinescu, despre oboseala cronică provocată de pandemie

Adrian Marinescu: E o oboseală pe care eu aș numi-o cronică. Știți că orice lucru după 6 luni devine cronic. Ori noi avem un an și mai bine. Am observat că cei mai mulți dintre oameni au experiență și știu ce au de făcut. Dacă mergem acum pe stradă cei mai mulți poartă mască. Acum câteva luni purtau masca, dar era pe sub bărbie sau prin altă parte, știu să păstreze o distanțare. Eu cred că mare parte s-au obișnuit. E adevărat că  sunt obosiți din punct de vedere psihologic, toți suntem obosiți, dar știu ce au de făcut.

De ce trebuie să punem capăt pandemiei?

Adrian Marinescu: Un virus cu cât îl ții mai mult în circulație, cu atât știe ce are de făcut. Cu cât stă mai mult în circulație cu atât suferă mutații. Vaccinarea și metodele de prevenție până la urmă au următorul obiectiv trebuie să reducă din circulație virusul, pentru că el cu cât va sta mai mult, apar alte tulpini, nu neapărat Marea Britanie. Prin Africa, Brazilia. O să interfereze cu vaccinul, trebuie modificat. Oamenii care s-au infectat cu o tulpină, peste 6 luni poate să se infecteze cu o altă tulpină. Nimeni nu are o garanție. De aia trebuie să terminăm cu pandemia într-un timp foarte scurt pentru a scoate virusul din circulație. De fapt, acest lucru contează. Pandemia nu se va încheia printr-o ușă. Am închis ușa. Nu, se va transforma în focare. Virusul va rămâne, dar nu se va mai numi pandemie.