• Din cauza pandemiei, oamenii petrec mai mult timp cu ochii în ecrane
  • Un studiu din SUA a arătat că adulții petrec 17 ore pe zi astfel
  • Psihoterapeutul Alexandra Ionescu îți spune cum te poți proteja

Petrecem prea mult timp cu ochii pe un ecran, fie el de smartphone sau de TV. Pericolul este însă mai mare decât te-ai aștepta.

Conform unui studiu făcut în Statele Unite, 44 de ani sunt petrecuți în medie cu ochii pe un device.

Fără să vrem, suntem în pragul unei dependențe de device-uri care nu existau în urmă cu 15 ani.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacă te gândești că riscurile nu sunt mari dacă petreci prea mult timp cu ochii într-un ecran, află că lucrurile nu sunt deloc așa.

Devine din ce în ce mai greu să trasăm o limită, să facem diferența între cât este util, cât este necesar să stăm. Sau ce este dependență. Granița este destul de fină. Dacă acest trend va avea o tendință evolutivă cu siguranță efectele vor fi nocive. În sensul tulburărilor de somn, obezității, al relațiilor superficiale”, a explicat Alexandra Ionescu, psihoterapeut, la Aleph News.

Un exemplu care arată dependența oamenilor de tehnologie a venit luna aceasta. Serviciile Google au fost picate timp de o oră și s-a declanșat o mică panică în mediul online.

Ce s-ar întâmpla dacă am rămâne fără device-urile cu care ne-am obișnuit? Îți spune psihoterapeutul Alexandra Ionescu.

Este un semn de alarmă faptul că putem să fim dezechilibrați atât de ușor de aceste device-uri. Îmi vine în minte imaginea unui hamster care aleargă pe roată și tot timpul asta face și se oprește roata. Cu siguranță am fi nevoiți să ne adaptăm și să ne redescoperim”, a adăugat Alexandra Ionescu.

Există și anumite semnale care îți pot indica faptul că ești dependent de televizor și smartphone.

Unul dintre semnele dependenței este atunci când ți-ai setat un timp, îl încalci și întreaga ta lume devine lumea online. Când gândul tău este tot timpul la online. În momentul în care nu putem să înfrânăm acest impuls și dăm cursul impulsui, avem o problemă. Să ținem cont de toate aceste semne. Când se schimbă ceva în comportamentul nostru”, a mai spus psihoterapeutul.