- Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală și defrișările fac din ce în ce mai probabil ca un agent viral sau bacterian să se răspândească de la animale la oameni și să provoace o altă pandemie.
- Dr. MacDermott a explicat că prin tăierea copacilor din Amazon și din diverse părți ale Africii, animalele și insectele se apropie de casele oamenilor.
- Chris Cocking spune că lipsa de încredere în guvern a determinat scăderea ratelor de conformare.
La patru ani după ce a fost anunțat primul lockdown COVID din Marea Britanie, experții în boli infecțioase explică de ce este din ce în ce mai probabil ca un virus să se răspândească de la animale la oameni și să provoace o altă pandemie, scrie Sky News. Astăzi, în urmă cu exact patru ani, Boris Johnson a anunțat primul lockdown COVID din Marea Britanie, ordonând oamenilor să „stea acasă”.
Munca de acasă a devenit realitatea noastră, iar oamenii au fost separați de cei dragi, în timp ce personalul medical din prima linie a avut de înfruntat un virus nou. Așadar, dacă ar apărea o altă pandemie, ar trebui să intrăm în izolare din nou și cum ar fi diferit de această dată?
Când ar putea avea loc o nouă pandemie?
COVID a fost adesea menționat ca un eveniment ce s-ar petrece „o dată în viață”. Dar, cu peste șase milioane de decese estimate de COVID la nivel global, ultima pandemie comparabilă a apărut cu doar patru decenii în urmă.
HIV/SIDA a fost identificat pentru prima dată în 1981 și a ucis 36 de milioane de oameni în întreaga lume. Înainte de aceasta, pandemia de gripă din Hong Kong din 1968 a provocat aproximativ un milion de decese, iar gripa spaniolă din 1918 a omorât 50 de milioane de oameni. Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală și defrișările fac, de asemenea, ca un agent viral sau bacterian să se răspândească de la animale la oameni și să provoace o altă pandemie.
„Creăm o situație care este ideală pentru focare”, spune dr. Nathalie MacDermott, lector clinic în boli infecțioase la King’s College din Londra. „COVID a fost foarte greu pentru oameni și vrem să credem că ne putem întoarce la normalitate. Următoarea pandemie este la colț – ar putea fi doi ani, ar putea fi 20 de ani, ar putea fi mai mult – dar nu ne putem permite să lăsăm garda jos. Trebuie să rămânem vigilenți, pregătiți și gata să facem iar sacrificii”. Dr. MacDermott a explicat că prin tăierea copacilor din Amazon și din diverse părți ale Africii, animalele și insectele se apropie de casele oamenilor. Și odată cu creșterea temperaturilor vor apărea invaziile de țânțari și viruși transmiși de căpușe, cum ar fi: dengue, chikungunya și febra hemoragică Crimeea Congo (CCHF). „Pe măsură ce temperaturile cresc în întreaga lume, chiar și Marea Britanie va deveni o zonă în care aceste specii de țânțari vor putea să trăiască”.
Cât ar dura izolarea?
Deși au existat trei lockdown-uri în Anglia, fiecare de câteva luni, profesorul Stephen Griffin, virolog la Universitatea din Leeds, susține că ar fi trebuit să existe „doar una”. „Închiderea a fost o reacție extremă la o situație care deja scăpase de sub control”, spune el. Dar dacă ar exista investiții în măsurile de atenuare, cum ar fi: ventilarea aerului în clădirile publice, vaccinuri generice și medicamente antivirale, care ar putea fi adoptate rapid, susține el, perioadele de izolare ar fi mai scurte și mai puțin severe.
Profesorul Adam Kucharski, co-director al Centrului de Pregătire și Răspuns la Epidemii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, spune că dacă nu poți stăpâni infecțiile severe și nu le poți elimina complet – cum ar fi Ebola în Africa și SARS-1 în estul Asiei – singura modalitate de a preveni o mare epidemie este prin reducerea puternică a transmiterii până când un vaccin sau un tratament fac populația mai puțin susceptibilă. În Marea Britanie, au trecut opt luni până când primul vaccin împotriva COVID-19 a fost administrat și mai mult de un an până când acesta a fost lansat pe scară largă.
Profesoara Lucy Easthope, expertă în decese și pandemii la Universitatea din Bath, spune că ar dori să vadă ceea ce ea numește o „carantină nuanțată”. „Lockdown nu este niciodată un cuvânt pe care l-aș fi folosit – este asociat doar cu lucruri precum împușcăturile în școli”. În ceea ce privește restricțiile legate de socializare, ea subliniază cât de importante sunt „comunitatea și conexiunea” pentru planificarea dezastrelor. Planul de gripă din Regatul Unit din 2016 spune că adunările publice sunt „un indicator important al normalității” și că „există puține dovezi directe ale beneficiilor anulării unor astfel de evenimente”. Autoritățile ar trebui să acorde imediat prioritate creării de „spații mari și sigure care să fie ventilate” pentru copii, femeile însărcinate și persoanele vulnerabile, spune ea. Aceasta ar implica locuri precum cinematografele, centrele de agrement și primăriile reutilizate ca centre comunitare. Ea adaugă importanța omenirii de a avea un „scop”, așa că posibilitatea de a întâlni oameni ar trebui să fie permisă de îndată ce natura virusului este clară. În mod similar, pub-urile, barurile, cafenelele și restaurantele ar trebui să aibă voie să se deschidă în aer liber cât mai curând posibil, spune ea. În timp ce planul de gripă sfătuiește școlile din zonele infectate să-și închidă activitatea fizică, au fost sugerate măsuri de urgență pentru corturile temporare pentru a găzdui lecții – sau doar spații pentru copii. „Mulți copii nu au grădini, așa că modalitățile organizate de a-i scoate afară sunt importante”, spune Easthope.
Guvernul a cheltuit miliarde pentru sistemul său de testare și urmărire, care includea centre de testare, linia de asistență pentru coronavirus, urmărirea manuală a contactelor de către ceea ce era atunci Public Health England și aplicația NHS COVID. Deși testele rapide sunt importante pentru a împiedica oamenii să răspândească virusul în continuare, iar aplicația „avea multe promisiuni”, este posibil să fie necesară urmărirea digitală a contactelor mai inovatoare, spune Kucharski. „Dar cu infrastructura digitală de urmărire a contactelor pe care o aveau unele țări asiatice, puteți limita perturbarea acelor persoane cu risc mai mare într-un anumit focar, mai degrabă decât să reveniți la măsurile generale.” El avertizează că ar necesita „conversații dure” în jurul confidențialității, dar opțiunile includ utilizarea locației smartphone-ului și a tranzacțiilor cu cardul de debit pentru a lega oamenii de cazurile identificate. În unele țări, ieșirea din carantină ar face ca telefoanele oamenilor să trimită notificări automat urmăritorilor despre potențiala răspândire ulterioară.
Oamenii s-ar conforma?
Când experții în sănătate publică au dat dovezi anchetei despre COVID de anul trecut, ei au spus că au greșit să presupună că publicul va obosi în curând de o izolare și va suferi de o „oboseală comportamentală”. Psihologul social și expertul în comportamentul mulțimii Chris Cocking spune că lipsa de încredere în guvern a determinat scăderea ratelor de conformare – nu „oboseala” din cauza restricțiilor.
„Mesajul general ar trebui să fie pozitiv”, spune lectorul principal de la Universitatea din Brighton. „Pentru că dacă ar apărea o altă situație, acolo unde ar fi necesar, oamenii s-ar conforma”. El spune că dacă ar fi nevoie de o altă izolare, actualul guvern conservator ar trebui să minimizeze scandalurile legate de propria lor încălcare a regulilor. El adaugă: „Dacă am avea un nou guvern, oamenii ar avea mult mai multe șanse să aibă încredere în el, deoarece ar fi mai puțin probabil să spună: „Este același grup ca înainte – de ce ar trebui să o facem din nou?” „Și dacă ar depune mai mult efort pentru a nu avea situații precum „Partygate” sau Dominic Cummings care conduce la Castelul Barnard, ar putea apela la sentimentul comun de identitate al publicului și ar fi posibil ca ratele de conformitate să rămână relativ ridicate.”
De la amenzile legate de COVID până la arestările făcute în timpul protestelor Black Lives Matter și veghea Sarah Everard, profesorul Easthope descrie legislația de izolare drept „cu siguranță proastă” și „aplicată cu o mare cruzime”. Dr. Cocking susține că legile de izolare sunt în mare parte irelevante pentru decizia oamenilor de a adera sau nu la restricții. „Nu sunt legile în vigoare, ci dacă oamenii se identifică psihologic cu nevoia de a se conforma”, spune el. „Și pentru cei care nu o fac, interacțiunea cu fiecare motiv în mod individual este importantă pentru a evita crearea unei mișcări în masă a „scepticilor de izolare”. „Oamenii s-ar putea simți incapabili să respecte restricțiile din multe motive diferite. Dar este o adevărată greșeală să le adunăm pe toate, pentru că apoi îi identifici pe toți ca făcând parte din același grup, ceea ce îi înstrăinează și mai mult de autorități”, adaugă dr. Cocking.
Cu patru ani înainte de COVID, Marea Britanie a efectuat exerciții secrete de pregătire pentru pandemie atât pentru focarele de gripă, cât și de coronavirus. A fost întocmit un raport detaliat despre exercițiul de gripă, dar oficialii de sănătate publică au spus anchetei COVID că exercițiul de coronavirus nu a fost luat în considerare. Potrivit profesorilor Kucharski și Easthope, planul de gripă mai extins ar putea fi ușor adaptat. „Separarea unui plan de gripă de un plan de coronavirus este o prostie”, spune profesorul Kucharski „Caracteristicile COVID semănau mult cu tipul de infecție dintr-o pandemie de gripă. Ar fi trebuit să fie o discuție mai amplă despre rezultatul acceptabil al compromisurilor îngrozitoare pe care trebuia să le facem.”
Easthope spune că la sfârșitul anilor 2010, ea și alți planificatori de situații de urgență au identificat găuri în infrastructură care însemna că Regatul Unit „nu era pregătit nici măcar pentru o pandemie relativ gestionabilă” în ceea ce privește sănătatea și asistența socială. Ea spune, de asemenea, că stocurile de PPE au „eșuat” în 2017. Capacitatea internetului de a face față atâtor procese care se deplasează online este atât „activatoare, cât și unificatoare”. „Nu știam cât de bine va performa, dar, în cele din urmă, a fost unul dintre motivele pentru care nu ne-am dărâmat complet”, spune ea.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat pentru Sky News: „De-a lungul pandemiei, guvernul a acționat pentru a salva viețile și mijloacele de trai, pentru a preveni copleșirea NHS și pentru a oferi o lansare de vaccin de lider la nivel mondial, care a protejat milioane de vieți în întreaga țară. „Am spus întotdeauna că există lecții de învățat din pandemie și ne angajăm să învățăm din concluziile anchetei COVID-19, care vor juca un rol cheie în informarea planificării guvernului și a pregătirilor pentru viitor. Vom lua în considerare toate recomandările făcute în întregime”.
Citește și