- Medicii oftalmologi şi specialiştii în optometrie atrag atenţia că fără pauze dese de la ecrane, cei mici dezvoltă probleme oftalmologice.
- Dureri de cap, ameţeală, miopie sunt cele mai frecvente probleme ale celor mici.
- Specialiştii avertizează că problemele oftalmologice ale copiilor vin în urma faptului că petrec mult timp fără pauze în faţa ecranelor.
Închiderea şcolilor din cauza pandemiei şi trecerea spre învăţământul online, în care copiii petrec ore în şir în faţa calculatoarelor se traduc în probleme oftalmologice serioase pentru cei mici, în lipsa unor pauze la cel mult jumătate de oră care să le permită să relaxeze globul ocular.
Iar problemele oftalmologice se văd şi în vânzările de ochelari şi în vizitele la specialişti. De exemplu, în cazul Lensa, o reţea de magazine de optică medicală, vânzările de ochelari pentru copii au crescut cu 56% în ultimul an.
„În ultimul an vânzările de produse pentru copii, atât rame de vedere, cât şi lentile, au crescut cu aproximativ 56% în medie, iar în unele luni comenzile s-au dublat comparativ cu aceeaşi lună a anului 2020. Nu putem spune cu siguranţă că problemele de vedere ale copiilor au fost influenţate de pandemie, însă în 2021 au crescut şi comenzile ce conţin ochelari de calculator pentru copii şi lentile cu filtru PC cu aproximativ 40%“, au transmis pentru ZF reprezentanţii Lensa. Lensa, un magazin online de optică lansat pe piaţă în urmă cu opt ani de antreprenorul Daniel Crăciun, are 14 magazine de tip showroom în cele mai importante oraşe din România.
Semnale de alarmă
Specialiştii avertizează că problemele oftalmologice ale copiilor vin în urma faptului că petrec mult timp fără pauze în faţa ecranelor. În mod ideal, la maximum o jumătate de oră, copilul ar trebui să ia o pauză în care să privească la o distanţă mai mare de şase metri.
„Problema este destul de gravă. În momentul în care am fost obligaţi să stăm în casă şi copiii cu şcoala online trebuia un anunţ în care să se explice că la maximum jumătate de oră de stat cu ochii într-un display, copilul trebuie neapărat să facă o pauză din cauza unei limite fiziologice a globilor oculari. Neavând o conduită corectă, în majoritatea cazurilor, au apărut dureri de cap, stări de ameţeală“, a spus Andrei Alexandru, expert optometrist, care a explicat pe site-ul laboratoruldeoptometrie.ro principalele probleme pe care le pot dezvolta copiii. Din mai 2020 până în prezent, peste 2.000 de copii au ajuns în cadrul cabinetului său din oraşul Urziceni.
„Vom deveni din ce în ce mai legaţi de lucrul aproape. În ultimii 10-15 ani lucrurile s-au întors, înainte aveam multe persoane cu hipermetropie, iar acum proporţia s-a schimbat înspre miopie“, a mai spus Andrei Alexandru.
Impactul ecranelor
Dan Stănilă, medic oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu, a precizat că o schimbare generată de pandemie este sindromul vederii la calculator. Ce înseamnă acest lucru? „Conform UCLA Health (o organizaţie americană – n. red.), o persoană normală clipeşte de 15 ori pe minut. Atunci când stăm la calculator sau televizor, clipim de două ori mai puţin, în medie. Printre cele mai comune simptome ale sindromului vederii la calculator se numără uscarea ochilor, vederea blurată sau dublă, dureri de cap dese atunci când copilul stă la calculator, dureri de gât sau umeri, ochi foarte roşii“, a explicat Dan Stănilă.
Medicul atrage atenţia asupra impactului pe care îl au eranele digitale asupra vederii copiilor, care pot ajunge, în timp, la miopie, cea mai frecventă problemă depistată la cei mici, hipermetropie, astigmatism.