• Donarea de organe salvează vieți, dar organele pot fi prelevate, doar daca familia pacientului aflat în moarte cerebrală, acceptă.
  • România este singura țară din UE care nu are acord prezumat pentru donarea de organe. 8.230 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru transplant.
  • Cristian Repciuc, medic: ,,Rămânem pe metoda veche, acordul persoanei sau acordul apropiaților. Am cunoscut cazuri unde pacienții semnaseră hârtiile, dar s-au opus bunicii. ”

Elveția a organizat un referendum pe tema donării implicite de organe. România este singura țară din UE care nu are acord prezumat pentru donarea de organe. În România, 8.230 de pacienți sunt pe lista de așteptare pentru transplant.

Donarea de organe salvează vieți, dar organele pot fi prelevate, doar daca familia pacientului aflat în moarte cerebrală, acceptă. Pentru a simplifica procedura, Elveția vrea un acord prezumat. La referendumul pe această temă, 60% dintre participanți au votat ,,pentru”. Adică fiecare să devină un posibil donator, după deces.

Cristian Repciuc este medic în Elveția și spune că vor dura cel puțin doi ani de zile până când se va putea legifera asta. ,,Rămânem pe metoda veche, acordul persoanei sau acordul apropiaților. Am cunoscut cazuri unde pacienții semnaseră hârtiile, dar s-au opus bunicii. ”

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Astfel de lucruri se întâmplă și la noi, iar listele cu pacienți care așteaptă un transplant se tot lungesc,
mai ales că România nu face parte nici din rețeaua europeană de transplant.

Olesia Ștefan avea 22 de ani când a fost diagnosticată cu insuficiență renală. De atunci, viața ei s-a schimbat complet. Este dependentă de ședintele chinuitoare de dializă, pe care trebuie să le facă de trei ori pe săptămână. Și fiecare durează 3-4 ore.

Mâna Olesiei e plină de înțepături de ac, fata explică prin ce trece ca să facă dializa. ,,Aici am o mică operație, pentru a putea lega acea venă de arteră, iar aici se înțeapă cu un ac, iar aici cu alt ac. Prin acul acesta iese sângele, care se filtrează prin dializator, iar pe aici se întoarce sângele curat. „

Ca să își poată relua viața, are nevoie de un transplant renal, pe care îl așteaptă de trei ani. În tot acest timp, de patru ori a fost sunată de medicii din Cluj că există un donator. Și, tot de atâtea ori și-a făcut speranțe deșarte.

,,Prima dată a fost cel mai emoționant. Am început să plâng, când am primit telefonul și nu știam ce reacție să am. Am fost la Cluj și atunci a fost cea mai grea așteptare. Se cheamă undeva în jur de 7 persoane și se fac teste pentru toți. Cine este cel mai compatibil are întâietate, iar eu nu am ieșit decât pe locul 3 sau 4. „

România este singura țară din UE care nu are un acord prezumat pentru donarea de organe deși, legea se plimbă prin Parlament, de vreo 14 ani. Iar lista de așteptare depășește opt mii de pacienți.

Președintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, spune că totul depinde de coordonatorii de transplant. Ei nu știu cum să pună problema . ,,Depinde de ei cum explică apropiaților, fapta bună pe care pot să o facă față de acei oameni care așteaptă, unii dintre ei pierzându-și viața în această așteptare. „