• EMA a descoperit o posibilă legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge
  • Autorităţile americane din domeniul sănătăţii au recomandat marţi „o pauză” în utilizarea serului Johnson & Johnson.
  • Utilizare a fost suspendată în SUA şi în Europa din cauza apariției unor cazuri rare de tromboze.

UPDATE 18:00 – Medicul Adrian Marinescu: „Vorbim despre evenimente foarte rare”

„Vom începe cât de curând vaccinarea cu Johnson & Johnson. (…) Cred că deja vorbim despre variantele de vaccin de tip ARN versus variantele care țin de metoda clasică – AstraZeneca, Johnson & Johnson. Vorbim despre evenimente foarte rare care să fie notabile. Aceste cheaguri de sânge, într-adevăr, se pot localiza nu numai la nivel pulmonar, pot fi și la nivel cerebral, abdominal și așa mai departe”, a spus medicul Adrian Marinescu la Aleph News.

„Se discuta la ce să fim atenți când ne vaccinăm. În primul rând, nu există un profil pentru o persoană care va avea sau nu risc mai mare de a dezvolta aceste tromboze. În momentul în care facem vaccinul va fi o perioadă de monitorizare. Se întâmplă extrem de rar. Apropo de partea clinică, de durerile abdominale, de respirație mai grea, de faptul că la un moment dat e o durere de cap importantă, că se umflă picioarele, trebuie să se intervină repede.”

UPDATE 17:30 – Vaccinarea cu Johnson & Johnson continuă

Comitetul de Siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că apariția trombozelor ar trebui introdusă ca efect advers rar pe prospectul vaccinului Johnson & Johnson, conform comunicatului emis de EMA. Cu toate acestea, autoritatea europeană susține că beneficiul vaccinării depășește riscurile.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Toate cazurile de cheaguri de sânge au apărut la persoane cu vârste sub 60 de ani în decurs de trei săptămâni de la vaccinare, majoritatea la femei. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici, transmit autoritățile europene.

De asemenea, EMA susține că a remarcat faptul că cheagurile de sânge au apărut mai ales în locuri neobișnuite, cum ar fi în venele din creier, abdomen și în artere, asociate cu niveluri scăzute de trombocite în sânge și uneori sângerări. Cazurile analizate au fost foarte asemănătoare cu cele apărute după vaccinarea cu serul AstraZeneca.

Autoritățile spun că persoanele care se vor imuniza trebui să fie atente la simptomele apărute pe parcursul a trei săptămâni de la vaccinare.

Știre inițială

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează marți să emită avizul cu privire la vaccinul Johnson & Johnson împotriva Covid-19.

Astăzi, la ora 15:00, EMA va susține o conferință de presă privind siguranța vaccinului anti-COVID de la J&J. Decizia este așteptată de mai multe țări europene care vor accelerarea procesului de imunizare a populației.

Săptămâna trecută, în Statele Unite, două agenții de resort au recomandat o pauză în folosirea vaccinului anti COVID-19 de la compania Johnson & Johnson până la investigarea relatărilor despre apariția unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente au spus într-o declarație comună că recomandă suspendarea din motive de precauție.

„Cred că vaccinarea se va relua, poate cu restricții. Nu sunt sigur ce va fi, dacă va fi legat de vârstă sau sex sau dacă va fi însoțit doar de un avertisment”, a declarat consilierul medical de la Casa Albă, Anthony Fauci.