Este puțin probabil ca pandemia să se termine până la sfârșitul anului. Avertismentul OMS

Este puțin probabil ca pandemia să se termine până la sfârșitul anului, avertizează OMS. Cazurile de Covid-19, din nou în creștere la nivel global Mediafax Foto/AP
  • Infecțiile, la nivel global, cresc pentru prima dată în aproape două luni
  • Medicul Michael Ryan spune că Covid-19 încă „deține controlul“
  • Cred că ar fi prematur și nerealist să credem că vom termina cu acest virus până la sfârșitul anului“, a spus Ryan

Deși răspândirea coronavirusului a fost încetinită în unele țări datorită lockdown-ului și campaniilor de vaccinare, este „prematur“ și „nerealist“ să credem că pandemia se va încheia până la sfârșitul anului, spune directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, scrie The Guardian.

Într-o conferință de presă de la Geneva, medicul Michael Ryan a spus că, în timp ce vaccinarea oamenilor vulnerabili, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății, va contribui la eliminarea „tragediei și a fricii“ în fața situației și va ajuta la reducerea presiunii asupra spitalelor.

Cred că ar fi prematur și nerealist să credem că vom termina cu acest virus până la sfârșitul anului“, a spus Ryan.

Expertul este de părere că vom deține controlul pandemiei atunci când vaccinurile vor avea un impact semnificativ asupra ratei și a riscului de transmitere a virusului, nu doar asupra decesului și spitalizării.

Cazurile de Covid-19, din nou în creștere la nivel global

Numărul de noi infecții la nivel mondial a crescut săptămâna trecută, pentru prima dată în aproape două luni. „Acest lucru este dezamăgitor, dar nu surprinzător“, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Facem cercetări pentru a înțelege mai bine aceste creșteri ale transmiterii. Unele dintre ele par a fi cauzate de relaxarea măsurilor sanitare, de circulația noilor tulpine și de oamenii care «lasă garda jos»“.

El a mai avertizat că, în timp ce vaccinurile ar ajuta la salvarea de vieți, „țările fac o greșeală dacă se bazează exclusiv pe vaccinuri. Măsurile sanitare de prevenție rămân baza“.