• Ești mereu înfometat? Probabil că nu dormi suficient, petreci prea mult timp pe Instagram și faci o mulțime de alte lucruri care te fac să-ți dorești să mănânci tot timpul.
  • Iată care sunt motivele care explică această dorință frecventă de a mânca.

Ești mereu înfometat? Probabil că nu dormi suficient, petreci prea mult timp pe Instagram și faci o mulțime de alte lucruri care te fac să-ți dorești să mănânci tot timpul.

Iată care sunt motivele care explică această dorință frecventă de a mânca.

Mănânci prea puțin la micul dejun

Cercetătorii de la Universitatea din Missouri au descoperit că femeile care au mâncat un mic dejun bogat în proteine, inclusiv cârnați și ouă, s-au simțit mai pline pe tot parcursul dimineții și au fost mai puțin predispuse la gustări.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

De asemenea, acestea au consumat mai puține calorii la cină decât femeile care au consumat mai puține proteine la micul dejun (sau au sărit peste).

În acest sens, un alt studiu, publicat în American Journal of Clinical Nutrition în 2013, a arătat că un mic dejun sănătos, în special un mic dejun bogat în proteine, a redus semnalele cerebrale care controlează motivația alimentară și comportamentul alimentar orientat spre recompensă, în special la femeile tinere. Proteinele pot combate pofta de mâncare și pot crește sațietatea la mese”, spune Angela Ginn-Meadow, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din Maryland.

Nu dormi suficient

Atunci când nu dormi suficient, hormonii foamei, cum ar fi grelina și leptina, se dezechilibrează. Ghrelina este un hormon digestiv care stimulează pofta de mâncare: atunci când nivelul său crește, crește pofta de mâncare. Ghrelina este considerată a fi agonistul opus al leptinei, hormonul stomacal care induce senzația de sațietate: atunci când nivelurile sale cresc, apetitul scade.

Potrivit unui mic studiu al Universității din Chicago, publicat în revista Sleep în 2016, pierderea somnului ar crește nivelul din sânge al unei anumite substanțe chimice secretate de creier asemănătoare cu efectele marijuanei, care face ca mâncatul să fie mai plăcut.

Dintre cei 14 participanți de sex masculin și feminin, ambii în vârstă de 20 de ani, cei care au dormit doar aproximativ patru ore – în loc de cele 7,5 ore recomandate nu au putut rezista la gustări și gustări mici, cum ar fi biscuiți, bomboane și chipsuri de cartofi. Asta deși luase o masă copioasă cu două ore mai devreme.

Consumi doar produse cu conținut scăzut de sare și fără grăsimi trans

Alimentele procesate cu conținut scăzut de sare și fără grăsimi trans nu sunt neapărat mai bune pentru sănătate, unele conțin mai mult zahăr, sare și chiar calorii.

Ar trebui să incluzi întotdeauna în alimentația ta grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, deoarece la fel ca și proteinele și fibrele, acestea te pot ajuta să te simți sătul.

Diferitele grăsimi declanșează mai ales hormonii de sațietate”, spune dieteticianul și autoarea Cynthia Sass. Cu toate acestea, toate grăsimile sunt bogate în calorii, inclusiv grăsimile sănătoase care se găsesc în uleiul de măsline, nuci și avocado. Așadar, este important să respecți porțiile recomandate. Asociația Americană a Inimii recomandă ca adulții sănătoși să limiteze grăsimile la 20% până la 35% din totalul caloriilor zilnice (sau 44 până la 78 de grame pentru o dietă de 2.000 de calorii).

A avea mereu senzație de foame este de asemenea, unul dintre semnele tăcute ale unei probleme tiroidiene!

Ești deshidratat

Aceste senzații de foame se pot datora pur și simplu unei lipse de hidratare, spune Ginn-Meadow. Înainte de a lua o gustare, bea un pahar de apă și așteaptă un moment pentru a vedea dacă scade pofta de mâncare.

Menținerea hidratării te poate ajuta să gestionezi pofta de mâncare și greutatea, potrivit unui studiu publicat în Journal of Human Nutrition and Dietetics în 2016. Oamenii de știință de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign au studiat obiceiurile alimentare a peste 18.300 de adulți și au descoperit că majoritatea persoanelor care și-au mărit consumul de apă de la una la trei căni pe zi și-au redus aportul de grăsimi saturate, zahăr, sodiu și colesterol, reducând în același timp aportul de calorii (cu până la 205 calorii mai puțin pe zi).

Ești stresat

Atunci când ești în mod constant stresat, nivelul hormonului cortizol rămâne ridicat, ceea ce declanșează mai des hormonii foamei.

Ridicarea cronică a cortizolului produce glucoză, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Această creștere este, de asemenea, legată de rezistența la insulină, care crește riscul de diabet de tip 2″, adaugă Cynthia Sass. În această afecțiune, când glicemia este ridicată, dar insulina nu funcționează corect, foamea crește, deoarece organismul crede în mod eronat că celulele mor de foame”.

Mănânci pâine albă

Pâinea integrală conține mai multe fibre, ceea ce o face mai hrănitoare. De asemenea, acestea conțin mai multe substanțe nutritive și carbohidrați complecși – cei care se digeră mai greu, astfel încât nivelul de zahăr din sânge crește mai lent și mai constant.

Cerealele rafinate – pâinea albă, biscuiții sau orezul alb, de exemplu au fost lipsite de fibre, care cresc rapid nivelul de zahăr din sânge și îl scad la fel de repede. Iar această schimbare rapidă va redeschide apetitul în scurt timp. În esență, atunci când glicemia scade, semnalează nevoia de hrană, chiar dacă caloriile tocmai au fost stocate”, spune Cynthia Sass.

Un studiu publicat în BMC Public Health în 2014 oferă un alt motiv pentru a nu mai mânca pâine albă. Cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare și greutatea a peste 9200 de absolvenți de universitate spanioli timp de aproximativ cinci ani și au descoperit că cei care mâncau doar pâine albă aveau mai multe șanse să fie supraponderali sau să devină obezi decât cei care mâncau pâine integrală.

Aștepți prea mult timp între mese

Patru până la cinci ore între mese este ideal. Dacă intervalul dintre mese este mai apropiat de șase ore, încearcă să iei o mică gustare între mese, recomandă Ginn-Meadow. Mâncatul la ore regulate îți permite să recunoști mai bine semnalele de foame și de sațietate. De asemenea, permite organismului tău să digere complet carbohidrații și proteinele complexe, ceea ce poate ajuta la menținerea unui metabolism sănătos”, spune ea.

Asigură-te că mesele tale sunt echilibrate și conțin alimente bogate în nutrienți, cum ar fi cereale integrale, lactate, proteine slabe, fructe și legume.

Rețelele tale de socializare sunt pline de fotografii cu mâncare

Răsfoiești pe Instagram fotografiile cu frumoasele macarons și cupcakes ale prietenilor.

Potrivit cercetătorilor dintr-un studiu științific publicat în revista Brain and Cognition în 2016, atunci când vedem o imagine atractivă a unui aliment pe rețelele de socializare, sângele nostru se grăbește către părțile creierului asociate cu gustul. Deci, chiar dacă nu îți este foame fizic, creierul” tău este flămând!