Doctorul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, ne spune cât de flexibilă e strategia de vaccinare, când începe imunizarea seniorilor și profesorilor și când ne putem aștepta la revenirea la „normalitate”.

Logica strategiei de vaccinare

Logica este foarte simplă: prin vaccinare prevenim îmbolnăvirea și putem să tindem spre acea viață normala. Mai zic odată. Logica este foarte simpla pentru că putem să ne gândim cu toții că prin vaccinare scădem dramatic numărul de îmbolnăviri, scădem foarte multe numărul cazurilor de decese și putem să ne gândim că vom ajunge cândva, nu peste mult timp la acea viață normala pe care ne-o  dorim și spre care te tânjim cu toții”, spune Andreea Moldovan.

Când putem reveni la „normalitate”

„Practic strategia este bine stabilita pe prioritizarea grupelor de risc. S- a început cu personalul medical pentru că se dorește că personalul medical să fie în continuare în forma, să nu se îmbolnăvească, se poate îngriji pacienții. Este similar regulilor de salvare din avion când în primul rand iți pui tu masca să îi poți ajuta pe ceilalți.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

În etapa a doua de vaccinare este rândul pacienților imunodeprimati sau cu comorbidități și de asemenea vă fi rândul unor categorii de populație care pot fi mai expuși riscului de infecție și trebuie protejați, de exemplu profesorii. Ne dorim cu toții să redeschidem cât mai repede școlile pentru că suntem cu toții conștienți că învățământul acesta online are o calitate discutabila.

În etapa a treia vom trece la vaccinarea persoanele fară factori de risc, fară comorbiditati, persoane tinere care vor fi și ele la rândul lor protejate prin vaccinare. Practic este o prioritizare, o stadializarea a gradului de risc, astfel încât vaccinarea se face pe categoria cele mai expuse, după care pe categoria la risc, după care urmează și populația generala.

Când se vă încheia etapa vaccinării personalului medical?

Sperăm că de mâine (n.red. astăzi) începând ritmul de vaccinare a personalului medical să fie mult mai intens decât ce s-a notat în ultimele doua săptămâni. Scopul principal este o să vaccinam cât mai mulți într-un interval cât mai scurt de timp pentru că protecția să se instaleze cât mai repede. O estimare a vaccinării personalului medical poate fi făcută până la sfârșitul lunii ianuarie, însă probabil vor mai fi mici variații de la aceste estimări.

Ceea ce este important să transmitem este că acest vaccin cu tehnica ARN-ului mesager este un vaccin studiat de mulți ani și doar acum adaptat coronavirusului. Este un vaccin care din punct de vedere al conținutului alergen este mult mai curat daca pot să spun așa decât multe alte vaccinuri pe care nu le-am administrat pe parcursul anilor și este un vaccin care are o rata de eficacitate de 94-95%, deci înalta. Astfel încât ne putem gândi că printr-un mijloc care a fost studiat care este pus în uz acum și care este bine tolerat putem să ajungem la acea stare de protecție pe care ne-o dorim cu toții. Și așa avem un număr mare de voluntari pe care s-a studiat acest vaccin, avem un număr și mai mare de populație la care acest vaccin a fost administrat și este foarte important să notam faptul că frecventa reacțiilor adverse ușoară este scăzută.

Astăzi am participat la o videoconferință cu colegii din Israel, ce care sunt responsabili de vaccinarea populației din Israel și care au vaccinat un milion de oameni. Și care ne-au subliniat în mai multe rânduri faptul că nu au avut nici o reacție anafilactica de care ne temem cu toții. Frecventa reacțiilor adverse minore a fost scăzută în principal hiperemia locul administrării, durere la locul administrării eventual cefalee și febra și câteva cazuri de parestezie la nivelul regiunii periorale, deci atât nimic altceva mai grav.

Câți medici refuză vaccinarea?

Nu stiu să vă spun statistic. Chiar sunt și eu foarte curioasa să văd cât din personalul medical s-a vaccinat până acum. Dar poate că este prematur să avem astfel de date disponibile. Însă ceea ce a fost impresionant a fost aceea reticenta fata de noutate pentru că este un vaccin care e nou și mulți au spus mai stam să vedem ce se întâmplă cu ceilalți. Însă dintre aceștia care la început au fost reticenți sau ezitanți, pe măsură ce compania de vaccinare a început și colegi de ai lor.

Au fost vaccinați, au început să aibă și un interes mai mare pentru vaccinare și chiar să dorească vaccinarea, să vina la vaccinare. Cred că acest proces de reticenta și de ezitare este un proces foarte dinamic și care probabil pe parcurs trece, astfel încât un mare probabilitate o mare parte dintre cei care inițial au fost rezervați față de vaccinare o vor dori.

De asemenea este foarte important să ne gândim că momentul în care la nivel national vom ajunge la altceva imunitate de turma de 60 70%, nu puteam să speram să ajungem la acel moment a care ni-l dorim cu toțîi, în care să fim mai puțin atenți la aceste reguli de separare, distanțare, masca și așa mai departe. Astfel încât este un efort comun că să ajungem acolo unde ne dorim cu toțîi.

Din februarie am putea vaccina și alte categorii

Așa se estimează pentru că vor fi transe săptămânale de vaccinuri din cadrul uniunii Europene către România. Se estimează că în luna ianuarie se va încheia vaccinarea personalului medical, urmând și rapelul de la 21 de zile, după care vă putea începe vaccinarea populație la risc și a grupelor expuse în mod excesiv.

Calendar de vaccinare flexibil

Ceea ce se dorește în mod absolut ferm este să nu se risipească dozele pentru că este mult prea prețios acest vaccin că să nu îl administram judicios celor care îl doresc vaccinarea fiind absolut voluntara și celor care urmează să beneficieze de pe urma lui. Ar fi păcat să risipim, ar fi păcat să aruncam doze pentru că sunt nehotărâți sau pentru că se schimba doze sau liste de doritori. Astfel încât fiecare spital este, fiecărui spital i se recomanda se întocmește și o lista de backup, astfel încât daca cei care sunt trecuți pe lista oficiala nu se prezinta, să fie întotdeauna alte persoane doritoare care să fie vaccinate, astfel încât să nu risipim dozele. Este extrem de important pentru că sunt mult prea mulți oameni care își doresc să fie vaccinați.

Profesorii, următorii pe lista de back-up

În orice situație. Practic asta este ideea, să nu risipim. Nu avem deocamdată excesiv de multe doze. Trebuie să prioritizam categoriile de vaccinare astfel încât ar fi o bătaie de joc să nu o facem cum trebuie și cu foarte mult discernământ. Pentru că de fapt interes general national referitor la vaccinare.

Îmbolnăvirea după vaccinare

După prima doza de vaccin, imunitatea dobândită este undeva în jur de 50 și ceva la suta. Imunitate de 94 la suta se descrie după ce-a de a doua doza, cam la o săptămână de la administrare. Astfel încât practic cinci săptămâni de la prima doza, urmata bineînțeles de rapel, putem să ne așteptam la o imunitate satisfăcătoare. Regulile de prevenție și de purtare a măștii se vor extinde și în perioada de după vaccinare pentru că așteptam cu toțîi să atingem acea imunitate de turma de 70%. Și atunci vom putea să ne gândim că putem să lașam garda mai jos.

Reporter: Aveți deja o săptămână de când ați făcut vaccinul. Ați simțit ceva în neregulă cu dumneavoastră în acest interval de timp?

Andreea Moldovan: Nu. Râdeam că în primele doua zile după vaccinare am fost foarte fericita. Drept pentru care am fost foarte harnica acasă și am notat că efect secundar hărnicia excesiva. Glumesc. De fapt m-am simțit bine. Am avut în sfârșit conștiință că fac ceva eficient pentru Protecția în primul rand a mea, dar cred că mai importanta decât a mea a celor din jurul meu. Și nu m a durut. Nu a avut niciun fel de efect secundar.

Reporter: Ce faceți după cea de a doua doza, când veți fi una dintre persoanele fericite că s-au imunizat?

Andreea Moldovan: Voi mai așteptă încă momentul când și alții din jurul meu se vor imuniza și vor fi protejați. Este important în egala măsură să nu dau sau să nu iau aceasta infecție. Dar aștept fară discuție acel moment în care să putem să ne vedem și fară măști pentru că rădeam astăzi cu niste colegi, cred că ne recunoaștem doar cu masca pe figura în ultima vreme. Așteptam momentul de normalitate. Ni-l dorim cu toții și trebuie să ajungem acolo și trebuie să ajungem în condițiile în care să avem cât mai puține îmbolnăviri și cât mai puține decese. Așa cred că trebuie pusă în balanță eficacitatea și recomandarea vaccinării.