Există vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung? Explicațiile Ministerului Sănătății

Există vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung? Explicațiile Ministerului Sănătății Mediafax Foto
  • Ministerul Sănătății vine cu clarificări în ceea ce privește vaccinurile care ar putea avea reacții adverse pe termen lung
  • „Până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare“, scrie Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook
  • Majoritatea reacțiilor adverse „pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare“

Până în prezent, nu au apărut reacții adverse pe termen lung după vaccinare, spune Ministerul Sănătății, care explică și că „atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz“.

Au existat vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung? Nu, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield)“, scrie Ministerul Sănătății, pe Facebook.

Specialiștii menționează că, într-adevăr, efectele adverse după vaccinare „sunt o realitate“, dar acestea nu apar după mai mulți ani de la administrarea unui ser, ci majoritatea „pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare“.

La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin. Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare“, explică Ministerul Sănătății.

Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată“, mai spun specialiștii.