• Poţi să stai la soare, doar dacă foloseşti creme de protecţie, şi nu ai un ten sensibil.
  • Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele.
  • Expunerea excesivă la soare poate duce la apariţia melanomului.
  • Olga Simionescu: „Dacă remarci modificările unei aluniţe, trebuie să fii văzut cu dermatoscopul”.

Şi tu te întrebi cum şi când poţi să stai în siguranţă la soare? Află de la Şeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina, Olga Simionescu, că poţi să te expui la soare, însă doar dacă folosești protecţie.

Şi nu la orele amiezii, tocmai pentru a evita arsurile solare. Iar dacă ştii că ai pielea sensibilă, este recomandat să stai numai la umbră.

Ce ştii despre cancer? Ai auzit că expunerea excesivă la soare favorizează apariţia melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele?

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Să-ţi explic. Melanomul poate semăna la început cu o aluniţă. Însă, spre deosebire de cele obişnuite, melanomul creşte rapid şi are o formă şi o culoare care se schimbă.

Dacă observi pe piele o aluniţă nouă, sau una cu aspect neobişnuit, care se modifică rapid, ai nevoie să te vadă de urgenţă un dermatolog, îţi spune Olga Simionescu. Acesta îţi recomandă ca măcar o dată în viaţă să îţi verifici aluniţele.

Nu uita! Comportamentul tău la soare depinde de tine, aşadar sănătatea pielii tale e în mâinile tale.

„Unii din noi vin cu o zestre genetică problematică şi dacă ei se expun la soare pot face un cancer de piele. Dacă omul remarcă modificări la nivelul unei aluniţe, atunci trebuie neapărat să fie văzut cu dermatoscopul de către un specialist în dermatologie.

Agentul ecran este o substanţă chimică pe care o aplicăm pe suprafaţa pielii. Pielea are, însă, aproape 2 metri pătraţi de suprafaţă. Se aplică acest agent ecran cam cu 10 minute înainte şi protejează categoric.

Le dăm voie pacienţilor să stea la soare, dar le spunem să nu se ardă. Dacă au avut o problemă, dacă au un ten cu probleme de fotosensibilitate, chiar să nu stea deloc la soare. Cancerul de piele e doar unul din factorii foarte periculoşi”, explică Olga Simionescu, Şeful Clinicii Dermatologice de la Spitalul Colentina.