Cum poate o fereastră deschisă în sala de clasă să oprească răspândirea coronavirusului. ANIMAȚIE

22 February 2021, Schleswig-Holstein, Kiel: Pupils of a 4th class open a window of the classroom during lessons at the elementary school Russee in Kiel. Despite further tightened contact restrictions for the population in the Corona crisis, primary school pupils and kindergarten children in Schleswig-Holstein are to visit the respective facilities as of today. Photo: Gregor Fischer/dpa,Image: 592612634, License: Rights-managed, Restrictions: GERMANY OUT, Model Release: no

Elevii s-au întors la școală. Mai mult, ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu vrea ca elevii din clasele terminale ( a VIII-a și a XII-a) să meargă la cursuri fizic, chiar dacă instituția se află în scenariul roșu.

Astfel, crește riscul ca cel puțin unul dintre elevi să fie infectați. Animațiile publicate de New York Times arată cât de ușor se poate răspândi virusul dacă nu este asigurată o bună circulație a aerului, chiar și cu regulile de igienă respectate.

În primul exemplu ferestrele sunt închise. Chiar și cu distanțarea socială și purtarea măștii, animația arată cum respirația elevilor încă circulă în clasă.

În acest caz, aproximativ 3% din aerul pe care fiecare om îl respiră a fost expirat de altcineva, susține New York Times.

Aceștia au animat ulterior ce s-ar întâmpla dacă există un elev infectat în clasă. Dacă nu există aer curat în cameră, respirația elevului infectat se acumulează în sală.

În această situație, concentrația virusului în aer este mare, așa cum arată culoarea roșu închis a liniilor din animația de mai sus. Totuși, nu este încă clar cât de multă expunere la virus este necesară pentru a infecta pe cineva încă. În același timp, pare logic că dacă virusul este mai concentrat în aer și persoanele care nu sunt infectate sunt expuse mai mult timp la virus, cu atât sunt mai susceptibile să se infecteze în cele din urmă.

Dar dacă se deschide o fereastră, vedem îmbunătățiri. Virusul continuă să circule, dar nu se acumulează la fel de mult. Poza următoare reprezintă „apogeul” răspândirii virusului în cazul în care o fereastră este deschisă. Comparativ cu animația de mai sus, este clar o îmbunătățire.

Sursa foto: NYT

NY Times a arătat apoi ce s-ar întâmpla dacă aerul ar fi suflat în clasă folosind un ventilator și un filtru de particule de înaltă eficiență.

Rezultatele sunt și mai bune decât în cazul ferestrei deschise, dar nu toate școlile sau liceele au buget pentru a echipa toate sălile de curs cu așa ceva, iar sprijin exterior din partea primăriilor, nici vorbă.

Experții au sugerat că cea mai bună combinație este un purificator de aer, precum și un ventilator. Totuși, putem vedea impactul major pe care îl are o simplă fereastră deschisă în sala de clasă, în situația în care elevii sunt din nou în bănci. N-ar trebui să fie o problemă, mai ales că a început primăvara și temperaturile vor crește treptat

Exit mobile version