- Florin Hozoc, directorul general al unei firme importatoare de imunoglobulină: Mulți dintre cei care nu au vrut echipamentele gratuite așteptau licitația ca să obțină șpaga de pandemie
- Florin Hozoc: În România nici măcar Crucea Roșie nu poate să deschidă un centru de plasmă pentru că e interzis
Invitat la Marius Tucă Show, Florin Hozoc, directorul general al unei firme importatoare de imunoglobulină, ne-a vorbit despre cum stă România la donarea de plasmă convalescentă și despre importanța acestei metode.
Advertisment
„Văzând ce se întâmplă în celelalte țări, știind că România nu are nici un echipament, mi-am spus: ca să putem da drumul la aceste proceduri trebuie să donez aceste echipamente. Am pus la dispoziție un portal si am constatat că 3 din 4 persoane care s-au vindecat de Covid, nu au reușit să-și facă programare pentru că nu au personal suficient.”, spune Florin Hozoc.
Patru din cinci români vor să doneze plasmă, dar nu pot
„Patru ore pe zi mă ocup să pun pile donatorilor. După ce reușesc să vorbesc, reușesc să programez niște oameni care vor să dea ceva, nu să ia ceva, apar tot felul de discuții dacă sunt buni acest anticorpi.”, adaugă Florin Hozoc.
Recomandări
Totodată, omul de afaceri susține că cel care vrea să-și doneze plasma trebuie să o facă pe banii lui, însă aceste costuri ar trebui suportate de stat.
Florin Hozoc: „În Marea Britanie cei care au avut Covid, după 30 de zile, primesc un sms ca să fie testați gratuit, iar ulterior sunt programați la donare. Toate aceste costuri trebuie suportate de stat.”
Centrul de Transfuzii din Timişoara a refuzat echipamente gratis și a cumpărat produse de trei ori mai scumpe
„Ei negociau cu același furnizor de 30 de ani ca să cumpere echipamente la un preț de 3 ori mai mare, iar noi am propus aceste echipamante gratis. Am solicitat de două, trei ori să mi se spună ce întâmplă la centrul de Transfuzii din Timişoara. Mulți dintre cei care nu au vrut echipamentele așteptau licitația ca să obțină șpaga de pandemie.”, susține Florin Hozor.
„Ține de Ministrul Sănătății, este un ghem de interese”, adaugă Marius Tucă.
În România nici măcar Crucea Roșie nu poate să deschidă un centru de plasmă pentru că e interzis
„Avem modele de bune practice în Europa. Țările care își asigură sângele și plasmele sunt Austria, Cehia și Germania, ba au un surplus de sânge”, ne spune Florin Hozoc.
Partenerii noștri