- România alocă 5,6% din PIB pentru Sănătate, ultimul loc din UE
- Bani s-au alocat mai mulți de la an la an, dar și cheltuielile cu bolnavii au crescut
- În medicina de familie și prevenție nu se investește la fel de mult ca în spitale
- Spitalele sunt pline de cazuri care ar putea fi tratate fără spitalizare
- Marius Ungureanu, doctor și lector la Universitatea Babeș-Bolyai: „Avem manageri care nu sunt suficient pregătiți. Avem manageri care sunt la influența politicului“
Avem manageri care nu știu să coordoneze resurse materiale și umane.
Sănătatea ta costă puțin în ochii guvernanților. România alocă 5,6% din PIB, fiind pe ultima poziție în U.E. În fiecare an, s-au alocat bani mai mulți, dar insuficienți. Spitale noi nu s-au construit și investițiile se lasă așteptate.
Advertisment
Marius Ungureanu este doctor și lector la Universitatea Babeș-Bolyai. A fost consilier personal al fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care a preluat mandatul după tragedia Colectiv. El îți spune că și cheltuielile sanitare au crescut pentru că suntem din ce în ce mai bolnavi.
Marius Ungureanu: „O rată mare de persoane care au diferite patologii, persoane care au boli cronice, vasculare, cancere. Avem manageri care nu sunt suficient pregătiți. Avem manageri care sunt la influența politicului. La neamț au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Așa ceva inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupție mare, corupție mică la nivelurile cele mai înalte.“
Recomandări
Tot Marius îți spune că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet. Trebuie mai mulți bani pentru investiții în ambulator și medicina de familie să mai ușureze povara spitalelor.
Marius Ungureanu: „Să vă dau un exemplu, de ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de 7 zile într-un spital care înseamnă niște costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator.“
Partenerii noștri