- Fructele și legumele roșii și purpurii, precum afinele și căpșunile, conțin pigmenți numiți antociani, care pot ajuta la prevenirea diabetului.
- Autorii studiului notează că tuberculii purpurii (cartofii) sunt deosebit de buni pentru sănătate.
- Se pare că acești pigmenți pot reduce riscul de diabet prin faptul că acționează asupra metabolismului energetic, a microbiotei intestinale și a inflamației.
Se pare că ar fi bine nu doar să mănânci mai multe legume, ci să le alegi pe cele mov! Fructele și legumele roșii și purpurii, precum afinele și căpșunile, conțin pigmenți numiți antociani, care pot ajuta la prevenirea diabetului, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Turku, Finlanda. Autorii studiului notează că tuberculii purpurii (cartofii) sunt deosebit de buni pentru sănătate.
Advertisment
Se pare că acești pigmenți pot reduce riscul de diabet prin faptul că acționează asupra metabolismului energetic, a microbiotei intestinale și a inflamației. Aceasta este o constatare îmbucurătoare, mai ales având în vedere prevalența acestei afecțiuni la nivel mondial. Potrivit CDC, puțin peste 37 de milioane de americani suferă de diabet. Mai mult, aproape 96 de milioane de adulți de peste 18 ani au prediabet și s-ar putea ca aceștia să nici nu știe că au. Efectul observat în cadrul acestei cercetări a fost și mai mare în cazul alimentelor care conțin antocianină acilată, ceea ce înseamnă că la moleculele de zahăr ale antocianinei se adaugă o grupare chimică acilică. Varietățile acilate sunt abundente în alimente precum cartofii mov, ridichile, morcovii mov și varza roșie.
„Genotipul plantei definește ce fel de antociani produce. În general, legumele mov conțin mulți antociani acilați. De asemenea, cartofii purpurii, în special soiul finlandez numit Synkeä Sakari, au un conținut abundent de antociani acilați”, spune cercetătorul postdoctoral Kang Chen de la Unitatea de Științe Alimentare de la Universitatea din Turku într-un comunicat de presă.
Recomandări
Alimentele precum afinele și murele conțin în principal antociani neacilați. Deși acilarea îi face mai greu de absorbit în timpul digestiei, acesta nu este un lucru deosebit de rău, deoarece au alte funcții deosebite care îi fac să fie benefici pentru sănătate. Aceste antociani au proprietăți probiotice care le permit să îmbunătățească și să mențină sănătatea mucoasei intestinale. De asemenea, ele pot suprima inflamația din organism și pot regla căile metabolice ale glucozei și lipidelor, ceea ce, împreună, contribuie la scăderea riscului de diabet mai eficient decât omologul său neacrilat.
„Studiile au arătat că, pe lângă modificarea proprietăților fizice și chimice, acilarea afectează modul în care antocianii sunt absorbiți și metabolizați”, spune Chen.
Compușii acilați se deplasează prin organism, începând cu tractul gastrointestinal superior și coborând până la colon. Odată ajunși în colon, microbii intestinali îi descompun și îi metabolizează. Cercetătorii adaugă, de asemenea, că transportatorii de glucoză implicați în absorbția antocianilor sunt diferiți în funcție de faptul dacă compușii sunt acilați sau nu. Diferențele structurale duc, de asemenea, la efecte diferite asupra enzimelor implicate în procesele metabolice.
„Cele mai recente cercetări au arătat că antocianii acilați și neacilați pot avea un impact diferit asupra diabetului de tip 2″, conchide Chen.
Descoperirile sunt publicate în revista American Chemical Society.
Partenerii noștri