• Vrei să te lași de fumat? Nu trebuie să renunți la acest obicei peste noapte.
  • Cu toate acestea, de fiecare dată când aprinzi o țigară, fă-o în picioare, într-un loc retras, fără nimeni în jurul tău și fumează cu fața la un perete simplu.
  • Acesta este unul dintre principalele îndrumări pe care cardiologul Jaqueline Scholz le dă fumătorilor care vin la cabinetul ei și vor să se lase de fumat.

Vrei să te lași de fumat? Nu trebuie să renunți la acest obicei peste noapte.

Cu toate acestea, de fiecare dată când aprinzi o țigară, fă-o în picioare, într-un loc retras, fără nimeni în jurul tău și fumează cu fața la un perete simplu.

Acesta este unul dintre principalele îndrumări pe care cardiologul Jaqueline Scholz le dă fumătorilor care vin la cabinetul ei și vor să se lase de fumat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Specialistul este profesor la Facultatea de Medicină a Universității din São Paulo (USP) și conduce Programul de tratare a tutunului de la Instituto do Coração (InCor), tot din São Paulo, una dintre principalele și cele mai de succes clinici ambulatorii pentru fumători din Brazilia.

Scholz spune că ideea tehnicii, numită fumatul ca pedeapsă”, s-a născut în 2015, în timpul unei conversații cu un pacient.

M-a privit în față și mi-a spus: Doctore, m-ați făcut să cheltuiesc bani pe medicamente și mi-ați spus că îmi voi pierde plăcerea de a fuma, dar nu s-a întâmplat așa””, își amintește el.

Atunci mi-a venit ideea: m-am ridicat de pe scaun, m-am uitat în lateral și am spus: Vreau să te văd cum te bucuri de fumat stând în picioare, uitându-te la un perete”.

Rețeta simplă a fost subiectul unui articol științific publicat anul trecut, pe care ea l-a scris în parteneriat cu colegii de la USP și de la Universitatea Federală din São Paulo (Unifesp), precum și cu un reprezentant al Departamentului de Cardiologie Preventivă de la Spitalul Universitar din Oslo, Norvegia.

Studiul a comparat un grup de pacienți care au urmat un tratament standard de renunțare la fumat (medicație și consiliere la cabinet) și un alt grup care pe lângă terapiile convenționale a fost instruit să fumeze ca pedeapsă.

Rezultatele arată că, la 12 luni de la începerea urmăririi, 34% dintre participanții din primul grup (tratamentul standard) au renunțat complet la fumat.

În rândul celor care au adoptat intervenția suplimentară (pedepsirea fumatului) la momentul inițial, acest număr a fost de 65%, ceea ce echivalează cu o creștere de 31 de puncte procentuale a ratei de succes.

Frunzele de tutun conțin nicotină, o substanță care favorizează dependența.

De ce funcționează această tehnică și cum poate completa alte resurse terapeutice deja disponibile, cum ar fi medicamentele și consilierea, pentru a ajuta persoanele care doresc să renunțe la fumat?

Amorțirea plăcerii de a fuma

Scholz subliniază că tratamentul convențional de renunțare la fumat se bazează pe un medicament numit vareniclină.

În linii mari, acest medicament se leagă de receptorii de nicotină din celulele creierului. În acest fel, reduce senzația de sevraj pe care o simte o persoană atunci când se oprește din fumat.

Nicotina, trebuie reamintit, este una dintre principalele substanțe care se găsesc în tutun. Este asociată cu sentimente de plăcere și bunăstare, dar provoacă o dependență foarte puternică. Acesta este motivul pentru care renunțarea la fumat este atât de dificilă.

Frunzele de tutun conțin nicotină, o substanță care favorizează dependența

Prin legarea la acești receptori de nicotină din creier, vareniclina reduce, de asemenea, senzația de recompensă pe care o oferă țigările. Rezultatul este că plăcerea de a fuma se diminuează sau în cele din urmă, dispare.

La pacienții care nu răspund la fel de bine la vareniclină, pot fi asociate alte resurse farmaceutice, cum ar fi antidepresivele și plasturii cu nicotină.

Pe lângă medicație, tratamentul de renunțare la fumat include urmărirea medicală, sesiuni de consiliere și orientări de bază privind momentul și modul în care trebuie să se renunțe la fumat.