• Anumite medicamente pot interfera cu somnul tău.
  • Există diverse medicamente care au potențialul de a afecta somnul unei persoane”, spune Dr. Michael Breus, psiholog clinic, diplomat al Consiliului American de Medicină pentru Somn și membru al Academiei Americane de Medicină pentru Somn.
  • Unele medicamente îi ajută pe oameni să doarmă mai bine. Cu toate acestea, multe medicamente, de la remedii pentru răceală și gripă până la tratamente pentru cancer, pot provoca insomnie, făcând dificilă căderea sau menținerea somnului.”

Anumite medicamente pot interfera cu somnul tău.

„Există diverse medicamente care au potențialul de a afecta somnul unei persoane”, spune Dr. Michael Breus, psiholog clinic, diplomat al Consiliului American de Medicină pentru Somn și membru al Academiei Americane de Medicină pentru Somn.

„Unele medicamente îi ajută pe oameni să doarmă mai bine. Cu toate acestea, multe medicamente, de la remedii pentru răceală și gripă până la tratamente pentru cancer, pot provoca insomnie, făcând dificilă căderea sau menținerea somnului.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Iată cinci medicamente care pot interfera cu somnul.

Medicamente pentru depresie

Unele antidepresive pot interfera cu somnul, avertizează experții. SSRI – sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sunt un tip specific de antidepresive care cresc nivelul de serotonină din creier. Serotonina ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a sentimentului de bunăstare”, spune Megan N. Freeland, PharmD, RPh. SSRI-urile, cum ar fi fluoxetina (Prozac), sunt unele dintre cele mai frecvent prescrise antidepresive. Dar, chiar dacă sunt destul de eficiente împotriva depresiei, acestea pot, de asemenea, să îngreuneze adormirea și menținerea somnului. Dacă medicul tău este de acord, ia în considerare posibilitatea de a a lua antidepresivul SSRI dimineața sau să treci la un antidepresiv care facilitează puțin somnul. Trazodona sau mirtazapina ar putea fi opțiuni mai bune pentru tine.”

Beta-blocant

Beta-blocantele sunt de obicei prescrise pentru a trata hipertensiunea arterială și aritmiile. Beta-blocantele au fost asociate de mult timp cu tulburări de somn, inclusiv treziri nocturne și coșmaruri”, spune Armon B. Neel Jr., PharmD. Se crede că acestea fac acest lucru prin inhibarea secreției nocturne de melatonină, un hormon implicat în reglarea atât a somnului, cât și a ceasului circadian al organismului. Niveluri scăzute de melatonină au fost uneori observate în insomnia cronică. Pentru persoanele în vârstă, blocantele canalelor de calciu de tip benzotiazepină, o altă formă de medicamente pentru tensiunea arterială, sunt adesea mai sigure și mai eficiente decât beta-blocantele. O doză nocturnă de melatonină poate fi, de asemenea, de ajutor.”

Plasturi cu nicotină

Ai grijă când folosești plasturii cu nicotină prea aproape de ora de culcare deoarece s-ar putea să te confrunți cu o noapte agitată. Terapiile de înlocuire a nicotinei sunt concepute pentru a te ajuta să renunți la fumat prin furnizarea unei cantități reduse de nicotină – doar atât cât să eviți simptomele de sevraj”, spune Dr. Freeland. După cum se pare, plasturele cu nicotină poate provoca insomnie dacă îl lași în funcțiune peste noapte. Poți încerca să scoți plasturele peste noapte pentru a evita acest efect secundar.

Medicamente pentru răceală

Medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală conțin adesea un medicament decongestionant numit pseudoefedrină, care poate reduce congestia nazală”, spune Dr. Breus. Pseudoefedrina este cunoscută ca fiind cauza insomniei, chiar și atunci când este utilizată sub formă de spray nazal. Unele medicamente pentru alergii numite antihistaminice promovează somnul, astfel încât pseudoefedrina poate fi adăugată la acestea pentru a preveni somnolența. Prin urmare, antihistaminicele care sunt comercializate ca fiind fără somnolență” sau care conțin un decongestionant pot interfera cu somnul.”

Inhibitori de colinesterază

Inhibitorii de colinesterază sunt prescrise în mod obișnuit pentru a trata pierderea memoriei și alte simptome asociate cu demența. Se crede că aceste medicamente acționează prin inhibarea enzimei din organism care descompune acetilcolina (un neurotransmițător important pentru vigilență, memorie, gândire și judecată) și astfel, crește cantitatea disponibilă pentru celulele creierului”, spune Dr. Neel. Acest lucru, în teorie, încetinește pierderea de memorie a pacientului și îl ajută să desfășoare activitățile zilnice cu mai puține probleme. Dar blocarea descompunerii acetilcolinei – care se găsește peste tot în organism, nu doar în creier poate interfera cu tot felul de procese și mișcări involuntare ale corpului, inclusiv cu cele legate de somn.”