• O mare parte din gazlightingul medical este legat de prejudecata de gen.
  • Specialiștii îndeamnă femeile să aibă încredere în propriile instincte atunci când vine vorba de îngrijirea lor medicală.
  • De asemenea, femeile nu ar trebui să ezite să treacă la un alt medic dacă au impresia că sunt puse în pericol.

Din păcate, „gaslightning-ul medical” este un fenomen des întâlnit, în special în rândul pacienților de sex feminin, a declarat Christine Metz, cercetător la Institutul Feinstein de la Northwell Health din New York.

„Este o strategie emoțională, abuzivă, în care pacienții încep să își pună la îndoială propriile simptome și propriile gânduri despre cum se simt, precum și propria lor sănătate mintală”, a declarat Metz pentru HealthDay Now.

„Gaslighting-ul în sănătatea femeilor pare să fie de fapt în creștere. Acest lucru se poate datora, în parte, cunoașterii sporite a conceptului de gaslighting. Dar, indiferent de asta, este nepotrivit. Este legată de rezultatele slabe ale pacienților și trebuie într-adevăr să fie oprită”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

O mare parte din gazlightingul medical este legat de prejudecata de gen, scrie UPI.

„A existat un sondaj în 2019 care a spus că 17% dintre femei au simțit că au fost tratate diferit în asistența medicală din cauza genului lor, comparativ cu doar 6% dintre bărbați”, a spus Metz. „Cred că adolescenții și preadolescenții … pur și simplu nu sunt luați în serios atunci când descriu simptomele unui medic”.

Femeile sunt mai afectate decât bărbații

Această prejudecată se reflectă chiar și în cercetarea medicală, a adăugat Metz. Bolile „care afectează predominant femeile sau mai mult decât bărbații par să primească mai puțini bani federali pentru cercetare în comparație cu afecțiunile care afectează în principal bărbații”, a spus Metz. „De exemplu, endometrioza afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă și, în ultimii 14 ani, a primit 176 de milioane de dolari în fonduri de cercetare de la National Institutes of Health [NIH]. În schimb, hepatita, care afectează aproximativ 1% din populația din Statele Unite, dar cu mai mulți bărbați afectați, a primit de fapt 4 miliarde de dolari de la NIH”.

Specialiștii îndeamnă femeile să aibă încredere în propriile instincte atunci când vine vorba de îngrijirea lor medicală.

„Pacientele trebuie să își urmeze simptomele și instinctele și doar să articuleze clar care sunt acestea”, a spus Metz. „Uneori le recomand pacientelor să aibă lucrurile scrise, ceea ce vor să abordeze cu medicul lor, pentru că, dacă este scris, aveți o mică listă de verificare și puteți trece prin ea. Dacă simți că ești respins, nu devii emoțional din cauza asta și nu te închizi, ci mai degrabă continui cu lista ta.”

De asemenea, femeile nu ar trebui să ezite să treacă la un alt medic dacă au impresia că sunt puse în pericol.

„Dacă furnizorii de asistență medicală nu vă ascultă și răspunsul la preocupări nu este cel pe care îl așteptați, este timpul să găsiți un alt medic”, a spus Metz. „Chiar dacă cineva v-a spus că acesta este cel mai bun doctor din zonă, dacă nu simțiți că primiți tratamentul pe care îl meritați sau de care simțiți că aveți nevoie pe baza simptomelor dumneavoastră, trebuie să treceți mai departe”.