UE a propus înfiinţarea unui registru al exporturilor de vaccinuri, pe fondul frustrărilor generate de întârzierile în livrările de doze anti-COVID-19 ale AstraZeneca şi de alte probleme de aprovizionare.

„Pot să înţeleg că există probleme de producţie, dar trebuie să îi afecteze pe toţi în acelaşi mod„, a declarat ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, pentru televiziunea ZDF.

Nu este vorba despre Europa mai întâi, ci despre o cotă echitabilă pentru Europa”, a spus el, adăugând că, prin urmare, este logic să existe limite de export pentru vaccinuri.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

AstraZeneca a declarat vineri că nu poate îndeplini obiectivele de aprovizionare pentru cele 27 de ţări din UE până la sfârşitul lunii martie – o lovitură suplimentară pentru blocul comunitar după ce Pfizer a anunţat o încetinire temporară a livrărilor în ianuarie.

AstraZeneca a declarat luni că face tot ce poate pentru a aduce vaccinul către milioane de europeni cât mai curând posibil.

Un oficial al UE a declarat pentru Reuters că AstraZeneca a primit un avans de 336 de milioane de euro (408 milioane de dolari) atunci când UE a încheiat un acord cu compania, în august, pentru cel puţin 300 de milioane de doze şi o opţiune pentru alte 100 de milioane. Acordul a fost primul semnat de bloc pentru a asigura vaccinuri. Asta după ce Statele Unite au asigurat în mai 300 de milioane de doze pentru până la 1,2 miliarde de dolari, iar Marea Britanie, tot în mai, a asigurat 100 de milioane de doze pentru 84 de milioane de lire sterline (114 milioane de dolari).

Ministrul britanic responsabil cu vaccinurile, Nadhim Zahawi, a declarat că, deşi livrările sunt limitate, el este încrezător că Pfizer, AstraZeneca şi Moderna îşi vor îndeplini angajamentele.

Spahn a refuzat să speculeze în privinţa rapoartelor mass-media care spuneau că vaccinul AstraZeneca nu era foarte eficient pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, spunând că se aşteaptă ca autorităţile europene să aprobe al treilea vaccin împotriva COVID-19 vineri. AstraZeneca a respins informaţiile.

Spahn a spus că este încurajator faptul că numărul de noi cazuri de coronavirus scade în Germania şi că, dacă această tendinţă continuă, se poate lua o decizie cu privire la restricţiile viitoare. Şcolile şi creşele vor fi primele redeschise, a adăugat el.