• Valeriu Gheorghiță a spus că România va primi miercuri tranșa a doua de vaccin, de circa 150.000 de doze
  • Gheorghiță: Etapa a doua a vaccinării începe după 15 ianuarie
  • Gheorghiță: Ritmul de vaccinare va fi în creștere, sunt multe persoane care nu s-au programat
  • Personalul din sistemul de învățământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la sfârșitul luni ianuarie, începutul lunii februarie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că România va primi, în luna ianuarie 2021 un număr de circa 600.00 de doze de vaccin anti-COVID-19, iar tranșa care va ajunge miercuri în țară este de aproximativ 150.000 de doze.

Într-o conferință de presă, Valeriu Gheorghiță a spus că România va primi miercuri tranșa a doua de vaccin, de circa 150.000 de doze.

Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a spus Gheorghiță.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

Gheorghiță: Ritmul de vaccinare va fi în creștere, sunt multe persoane care nu s-au programat

Valeriu Gheorghiță crede că ritmul de vaccinare din prima etapă va crește și susține că sunt încă multe persoane care nu s-au programat în platforma informatică pentru vaccinare.

„Ritmul de vaccinare pentru etapa 1 probabil că va fi în creștere, încă sunt multe persoane care nu s-au programat și care urmează să se programeze în platforma informatică. Noi am transmis către DSP-uri să informeze toți furnizorii de servicii medicale și sociale să înceapă înscrierea personalului. Un avantaj este faptul că, pe lânga blocarea dozei inițiale, îți blochează și doza de rapel, pentru a avea certitudinea că în ziua rapelului există un loc liber pentru a se putea face vaccinarea”, a declarat marți Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că în etapa a doua și a treia în țară vor funcționa 1.000 de centre de vaccinare, iar capacitatea va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

Valeriu Gheorghiță a spus că în momentul de față pentru etapa 1 sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare, dar că 100 dintre acestea vor rămâne activate și pentru etapa a doua.

Pe lângă aceste circa 100 de centre deja funcționale, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare în afara centrelor medicale, cu alte cuvinte pentru etapa a doua și a treia vorbim de aproximativ 1000 de centre de vaccinare cu o capacitate medie zilnică de circa 150 de persoane, ori acest lucru înseamnă 150 de mii de persoane în fiecare zi. Acest lucru trebuie să fie concordant cu ritmul de livrare a dozelor de vaccin”, a mai precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Gheorghiță: Etapa a doua a vaccinării începe după 15 ianuarie

A doua etapă a vaccinării, destinată persoanelor vârstnice și cu boli cronice, va începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, iar cea de-a treia etapă în aprilie, a mai anunțat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinaarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. (…) În ceea ce privește dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, anunță Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie.

În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care le putem lua în calcul, însă trebuie să înțelegem practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, conchide Gheorghiță.

Profesorii, incluși în etapa a doua de vaccinare

Personalul din sistemul de învățământ va fi vaccinat împotriva COVID-19 la începutul lunii februarie, sfârșitul luni ianuarie, a spus, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Ca termen realist, probabil început de februarie, sfârșit de lună ianuarie”, spune Valeriu Gheorghiță, întrebat când începe vaccinarea cadrelor didactice.

El precizează că personalul din sistemul didactic este inclus în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, respectiv în etapa a doua de vaccinare.