• Limita maximă de poluare cu microparticule a fost depășită miercuri dimineață cu 700%, în unele zone ale Bucureștiului.
  • Studiu oficial: poluarea scurtează viața bucureștenilor cu patru ani.
  • 20.000 de români mor anual din cauza poluării.

Otravă curată a fost aerul din București miercuri dimineață. Gradul de poluare din București a depășit limita maximă cu 700%, în unele zone. Cele mai mari valori au fost înregistrate de rețeaua independentă AIRLY la marginea orașului – în cartierele Pantelimon, Ferentari și Giurgiului.

De asemenea, și stațiile de monitorizare ale ministerului Mediului au anunțat depășiri de până la 350% în zona Lacul Morii, singura care verifică prezența acestor micro-particule în Capitală. Poluarea extremă a fost măsurată de stații independente în zone unde statul nu face măsurători.

Un studiu făcut de Institutul de Sănătate Publică între 2010 și 2017 arată legătura dintre poluarea cu praf din București și numărul în creștere de boli grave – infarct, accident cerebral și infecţii grave ale căilor respiratorii. Poluarea le ia bucureștenilor patru ani din viață. Conform promisiunilor, până la finalul anului ar trebui să existe planul de calitate a aerului pentru București, plus măsuri concrete. România are, însă, obiceiul să ignore poluarea.

Am fost anul trecut, în toamnă, în Madrid, unde Comisia Europeană a avut o dezbatere pe calitatea aerului la nivel european, în principalele orașe. Ni s-a prezentat chiar, în primă proiecție, o aplicație pentru monitorizarea calității aerului. Singura pată gri de pe harta Europei era România, pentru că nu furnizează date. Găsește orice pretext posibil pentru a nu furniza date. E o rușine mare pentru noi, dar mai mult de atât, e un atentat la sănătatea noastră.”, a explicat policy-makerul în probleme de mediu, Octavian Berceanu.

Ministerul Mediului dă vina pe vânt pentru poluarea de miercuri dimineață din București. În lipsa curenților, praful s-a adunat peste noapte pretutindeni deasupra României, nu doar în Capitală, spun angajații de la Mediu.

DISCUȚIE: Parisul este la alt nivel. A instalat un senzor pentru poluarea fonică. Cu poluarea aerului a avut succes. Măsurile luate de primărie în ultimii ani au făcut ca doar 5% dintre parizieni să meargă zilnic cu mașina lor prin oraș. Un mare impact l-a avut introducerea restricției de 30 km/h pe majoritatea străzilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT