- Apariţia unei noi infecţii virale rare, care afectează copiii mici, a determinat autorităţile sanitare din India să emită un avertisment de sănătate.
- Gripa tomatelor – numită astfel datorită veziculelor roşii dureroase pe care le produce – a fost depistată până acum la peste 100 de copii din trei state, de când a fost raportat primul caz, pe 6 mai.
- Oamenii de ştiinţă spun că virusul, care este foarte contagios, dar care nu pune în pericol viaţa, ar putea fi legat de febra chikungunya/ dengue sau boala virală a mâinilor, picioarelor şi gurii,relatează CNBC.
Apariţia unei noi infecţii virale rare, care afectează copiii mici, a determinat autorităţile sanitare din India să emită un avertisment de sănătate.
Advertisment
Gripa tomatelor – numită astfel datorită veziculelor roşii dureroase pe care le produce – a fost depistată până acum la peste 100 de copii din trei state, de când a fost raportat primul caz, pe 6 mai.
Oamenii de ştiinţă spun că virusul, care este foarte contagios, dar care nu pune în pericol viaţa, ar putea fi legat de febra chikungunya/ dengue sau boala virală a mâinilor, picioarelor şi gurii,relatează CNBC.
Recomandări
Ministerul indian al Sănătăţii a declarat că virusul nu pune în pericol viaţa, dar a emis săptămâna aceasta orientări privind testarea şi prevenţia, îndemnând părinţii să fie foarte vigilenţi şi să îşi verifice copiii pentru simptome, a relatat Times of India.
Ce este gripa tomatelor?
Gripa tomatelor este o infecţie virală extrem de contagioasă, care se răspândeşte prin contact apropiat, în special în rândul copiilor mici cu vârsta sub cinci ani.
Simptomele includ oboseală, greaţă, vărsături, diaree, febră, deshidratare, umflarea articulaţiilor precum şi băşici roşii.
Oamenii de ştiinţă încă încearcă să identifice traseului virusului. Cu toate acestea, ei spun că „nu este legat de SARS-CoV-2 [Covid-19]”, în ciuda faptului că prezintă unele simptome similare, potrivit unui articol publicat săptămâna trecută în revista medicală britanică The Lancet.
Mai probabil este că virusul este un efect secundar al febrei chikungunya sau dengue, două boli virale transmise de ţânţari.
Alternativ, ar putea fi o nouă variantă a bolii virale a mâinilor, picioarelor şi gurii, o boală infecţioasă comună care vizează mai ales copiii cu vârste cuprinse între unu şi cinci ani şi adulţii imunocompromişi.
Partenerii noștri