• Aproximativ 5,8 milioane de americani trăiesc cu demență, dar diagnosticarea timpurie poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.
  • Nu există un leac pentru Alzheimer”, spune David Wolk, MD, co-director al Penn Memory Center.
  • Există medicamente care pot împiedica agravarea simptomelor pentru o perioadă de timp.

Aproximativ 5,8 milioane de americani trăiesc cu demență, dar diagnosticarea timpurie poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Nu există un leac pentru Alzheimer”, spune David Wolk, MD, co-director al Penn Memory Center.

Există medicamente care pot împiedica agravarea simptomelor pentru o perioadă de timp.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Iată cinci simptome timpurii ale demenței:

Dificultăți de memorie

Problemele de memorie care devin atât de frecvente încât interferează cu viața de zi cu zi (de exemplu, dificultatea de a reține nume sau cuvinte, dificultăți de citire) sunt semne timpurii comune ale demenței. Pentru mulți, acest stadiu aduce schimbări vizibile și va deveni mai greu să dai vina pe vârstă. Este obișnuit să fii diagnosticat în acest stadiu, pentru că este momentul în care rutina zilnică a unei persoane devine mai perturbată”, spune Dr. Wolk.

Schimbări de personalitate

Schimbările inexplicabile de personalitate ar putea fi un semn de demență, avertizează medicii. Cei mai mulți oameni se gândesc la Alzheimer ca fiind în primul rând o tulburare de memorie, dar știm, în urma anilor de cercetare, că aceasta poate începe și ca o problemă de comportament”, spune Nina Silverberg, directorul programului Centrelor pentru boala Alzheimer din cadrul Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Pierderea interesului pentru hobby-uri

Pierderea interesului pentru hobby-urile și activitățile îndrăgite anterior ar putea fi un semn de demență – nu pentru că oamenii nu se mai bucură de ele, ci pentru că nu-și mai dau seama cum să le facă”, spune Dr. Mary Ganguli, profesor de psihiatrie, neurologie și epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh.

Dificultăți de comunicare

Persoanele cu demență pot avea probleme în a urmări conversațiile, ceea ce poate duce la singurătate, depresie și izolare. Persoanele cu demență întâmpină adesea dificultăți de comunicare – de exemplu, probleme în găsirea cuvântului potrivit sau în urmărirea unei conversații”, spune Societatea Alzheimer. Alți factori care pot afecta comunicarea includ durerea, alte afecțiuni, efectele secundare ale medicamentelor și deficiențele senzoriale.”

Confuzie

Confuzia este probabil cel mai frecvent simptom timpuriu al demenței și nu ar trebui să fie niciodată considerată ca fiind o parte normală a îmbătrânirii. În acest stadiu, afectarea creierului implică adesea și alte aspecte ale cogniției în afara memoriei, inclusiv unele dificultăți de limbaj, organizare și calcul”, spune Dr. Wolk. Aceste probleme pot face mai dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice de către persoana iubită. Din cauza deteriorării celulelor cerebrale, persoana iubită poate prezenta și alte modificări de personalitate, cum ar fi sentimentul de suspiciune față de ceilalți, un interes mai scăzut pentru anumite lucruri sau depresie. Aceste tipuri de simptome pot fi adesea ameliorate cu ajutorul medicamentelor.”