• În săptămâna 1-7 ianuarie au fost confirmate în laborator 167 de cazuri de gripă.
  • Cele mai multe cazuri de gripă sunt in București, Prahova, Constanța și Timiș.
  • În săptămâna 1-7 ianuarie au fost comunicate 10 decese noi confirmate cu virus gripal.

Sezonul gripal umple spitalele din toată țara. În prima săptămână din an au fost raportate aproape 73.000 de infecții respiratorii în toată țara. Numărul este în creștere cu 35% față de ultima săptămână din 2023, dar în scădere compativ cu aceeași perioadă din 2023.

Tot în creștere este și numărul deceselor cauzate de virusul gripal.

Adrian Marinescu, director medical la Intitutul Matei Balș, la Aleph News

,,Cred că ar trebui să realizăm că suntem într-un sezon în care asta înseamnă normalitate. Cu numeroase virusuri care se transmit pe cale respiratorie și infecții bacteriene. Dacă ar fi să comparăm cu perioada de anul trecut, stăm ceva mai bine. Pe de altă parte, sezonul de gripă înseamnă o intensitate mare, nu doar pentru ianuarie ci și februarie sau chiar martie – aprilie. Avem un număr mare de pacienți care vin cu infecții respiratorii la care se adaugă rujeola sau alte patologii. Avem aproximativ 200 de prezentări în 24 de ore și aproximativ 20 % dintre ei au nevoie să fie internați”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Există particularități sau manifestări diferite ale infecțiilor respiratorii?

,,Există o paletă largă de simptome. Vom putea trage linie când se încheie sezonul. Poți ajunge la complicații ușor. Persoanele vulnerabile, cei cu boli cronice, care au sistemul imunitar deficitar, persoanele în vârstă, dar și copiii mici, sunt expuși unui risc crescut. Recomand prudența pentru prevenire, deoarece sezonul de gripă este departe de a se fi încheiat”, a concluzionat medicul Adrian Marinescu,

Citește și