• „E mai probabil să te întâlnești cu un cerb carpatin în drum spre vaccinare, decât să ai vreun efect advers grav“, este mesajul transmis de inițiativa Romanian Business Leaders.
  • În cadrul inițiativei, medicii Vasi Rădulescu, Gindrovel Dumitra și Mihail Pautov au oferit mai multe informații, pe înțelesul tuturor, referitoare la vaccinarea anti-Covid-19.

Pentru a promova inițiativa Romanian Business Leaders, pe pagina de Facebook Ro Vaccinare a fost distribuită o imagine cu un cerb, alături de mesajul transmis de campanie: „E mai probabil să te întâlnești cu un cerb carpatin în drum spre vaccinare, decât să ai vreun efect advers grav“.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

În cadrul inițiativei, medicii Vasi Rădulescu, Gindrovel Dumitra și Mihail Pautov au oferit mai multe informații, pe înțelesul tuturor, referitoare la vaccinarea anti-Covid-19.

Cât de reale sunt riscurile vaccinării anti-covid?

Vasi Rădulescu, medic specialist medicină internă, a vorbit despre cât de reale sunt riscurile vaccinării anti-Covid.

Medicul spune că „în cazul vaccinurilor se parcurg etape minuțioase în dezvoltarea și studierea lor, timp în care se notează efectele adverse și se raportează, transparent“.

Vasi Rădulescu: Vaccinurile ARNm nu schimbă ADN-ul, nu duc la mutații, nu au cum să dea reacții după ani de zile

Aceste efecte pot fi frecvente, rare sau excepționale. E bine să înțelegem că efectele adverse cele mai frecvente sunt cele locale, de tip durere, umflătură, parestezii (furnicături), apoi efectele nedorite scad drastic în apariție, putând fi de tip durere de cap, slăbiciune, febră – acestea sunt autolimitate și reprezintă de fapt semne că vaccinul stimulează imunitatea și începe producția de anticorpi.

Apoi vin efectele adverse rarisime, de câteva cazuri la un milion de persoane vaccinate, cum ar fi apariția de cheaguri de sânge.

Nu uităm ideea de bază: beneficiile depășesc cu mult riscurile și vaccinurile actuale au profiluri de siguranță excelente, fiind totodată eficiente, explică Vasi Rădulescu.

Medicul a vorbit și despre informațiile false care circulă despre vaccinuri: „E bine să o spunem clar: vaccinurile ARNm nu schimbă ADN-ul, nu duc la mutații, nu au cum să dea reacții după ani de zile“.

Care este diferenta dintre virusul gripal și acest coronavirus? De ce trebuie să fim mult mai precauți cu coronavirusul?

Pe de altă parte, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra, spune care este diferența dintre gripă și coronavirus:

Gripa se transmite mai repede decât Covid 19. Simptomele apar în medie după 5-6 zile în cazul Covid 19 și după 2-3 zile în cazul gripei. Acest fapt face ca gripa să se transmită mai rapid decât Covid 19.

Pentru COVID-19, datele disponibile până în prezent sugerează că 80% dintre infecții sunt ușoare sau asimptomatice, 15% sunt infecții severe, care necesită oxigen și 5% sunt infecții critice, care necesită ventilație. Aceste procente de infecție severă și critică sunt mai mari decât cele observate pentru infecția gripală.

Conform datelor disponibile în acest moment, mortalitatea prin Covid 19 este mai mare decât cea prin gripă“.

Cum se nasc miturile și de ce se răspândesc atât de ușor?

Medicul Mihail Pautov e de părere că la baza miturilor apărute despre vaccinuri stă frica: „Am văzut, cu toții, cu stupoare, că și cele mai inteligente dintre cunoștințele noastre, ale tuturor, ajung să cadă pradă acestor mituri. De ce? Pentru că fricile care se ascund în spatele acestor crezuri sunt reale. Frica este reală. Incapacitatea de a înțelege și de a accepta că nu poți înțelege un proces complex este reală. Și, în plus, majoritatea miturilor vin cu o poveste în spate. Cineva, un personaj, nu se știe care și nu se știe unde, vrea să facă ceva, are un scop bine definit, creează un virus, fabrică un vaccin cu un scop ascuns etc. etc.“