• La începutul pandemiei s-au deschis spitale modulare pentru cazurile ușoare de Covid.
  • Spitalele modulare de la Chitila și Pipera stau închise de la începutul anului.
  • În Spitalul de la Lețcani s-au investit 13 milioane de euro, dar a funcțioanat 3 luni.

România nu stă bine la capitolul sănătate. Iar hibele sistemului au ieșit și mai mult la suprafață, de la debutul pandemiei. S-au pregătit spitale modulare, pentru formele ușoare de COVID, dar care, azi, nu funcționează. Două dintre ele, la Chitila și Pipera.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Este totul amenjat special aici. Este o facilitate total atipică, într-un spaţiu gîndit pentru depozit sau magazin, prin iniţiativă privată, s-a realizat, practic, un fel de spital.”

Spitalul de la Chitila, cu o capacitate de 350 de paturi, a fost închis odata cu venirea iernii. Secretarul de stat Andreea Moldovan anunţa că va fi redeschis. Încă nu s-a întâmplat.

Mihaela Chircă, editor-corespondent Aleph News: „Spitalul Modular Pipera are o capacitate de 400 de locuri. A fost inaugura pe 7 august anul trecut şi era destinat bolnavilor de Covid-19 cu forme uşoare. A fost închis în luna ianuarie, pentru că numărul bolnavilor scăzuse, iar costurile funcţionării sale nu mai erau justificate”

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Spitalul modular de la Lețcani a fost deschis în octombrie, cu o investiție de 13 milioane de euro. Aici urmau să fie tratați 100 de pacienți cu forme grave. Dar instalația nu a făcut față frigului și a cedat. Așa că spitalul a fost închis în ianuarie. Iar autoritățile au răman optimiste.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Planul strategic pentru perioada următoare prevede etape clare de implementare şi urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de terapie intensivă, distribuite la nivel naţional, precum cele de la Oradea, Constanţa, Craiova, în locaţii nou construite.”

Nelu Tătaru, fost ministrul Sănătăţii (16 noiembrie 2020): „După cum ştiţi, în acest moment suntem în jur de 1300 de paturi la terapie intensivă, 1350 cu spitalele de suport Covid, cu suplimentarea pe care o facem într-o săptămână de 200 la nivel naţional.”

Valul 3 al pandemiei ne-a luat prin surprindere. Iar locurile de la ATI nu sunt suficiente. Numărul bolnavilor în stare gravă crește. Astăzi a ajuns la 1.531.