• În fiecare an, când vine luna ianuarie, milioane de oameni din Marea Britanie și din întreaga lume decid să renunțe la băutură pentru o lună fără alcool.
  • Renunțarea la alcool ar putea să vă facă mai fericiți și mai sănătoși, potrivit unui studiu.
  • Alcoolul este un deprimant cunoscut, iar cei care beau din cauza unei stări de spirit scăzute ar putea să își agraveze starea.

În fiecare an, când vine luna ianuarie, milioane de oameni din Marea Britanie și din întreaga lume decid să renunțe la băutură pentru o lună fără alcool. Dry January este un concept comun, dar cât de mult poate face o lună fără alcool pentru tine?

O băutură poate părea inofensivă și în mare parte, așa este, dar chiar și cantități mici de alcool pot face ravagii în corpul tău. Dacă beți în mod regulat sau în exces, aceste efecte negative ale alcoolului sunt mai pronunțate. Cocktailurile și nopțile fără alcool sunt din ce în ce mai populare, cei care nu beau spun că se simt mai energici sau că își controlează mai bine starea de spirit, dar există știință în spatele acestui impuls.

Asociația Europeană a Studenților la Medicină a constatat că consumul regulat de alcool ne modifică creierul prin scăderea nivelului de serotonină, o substanță chimică esențială în ceea ce privește starea de spirit”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Serotonina ajută la stabilizarea dispoziției și este deosebit de importantă pentru fericire. Alcoolul este un deprimant cunoscut, iar cei care beau din cauza unei stări de spirit scăzute ar putea să își agraveze starea. A bea pentru a uita este o expresie comună, dar auto-medicația cu alcool ar putea să vă desincronizeze chimia creierului, exacerbând schimbările de dispoziție depresive. Eliminarea alcoolului din ecuație ar putea să vă ajute să vă controlați starea de spirit și să vă ajutați să ieșiți din schimbările de dispoziție scăzute – imaginați-vă o lună fără anxietate?

Acesta nu este singurul beneficiu, deoarece dacă beți mai puțin alcool vă poate ajuta să dormiți mai bine, ceea ce, la rândul său, poate contribui la starea de spirit, la sănătatea fizică și la nivelul de energie. Somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) este afectat de alcool, reducând calitatea odihnei nocturne.

Chiar și o cantitate mică de alcool poate reduce timpul petrecut în REM, care este momentul în care creierul tău sortează evenimentele și informațiile din timpul zilei. Perturbarea acestui somn poate afecta funcțiile de memorie și capacitatea cognitivă. Pe lângă aceasta, corpul se repară în timpul acestei faze de somn, precum și construirea mușchilor și, cel mai important, dezvoltarea creierului pentru a deveni mai sănătos în general.

Renunțarea la alcool ar putea să vă facă mai fericiți și mai sănătoși, potrivit unui studiu A 2018, care a analizat 800 de persoane care au făcut Dry January. Acesta a constatat că un număr mare de persoane și-au regândit și remodelat relația cu alcoolul – iar mulți dintre cei care au consumat alcool după aceea au băut mai puțin. Peste 75% au spus că au învățat despre motivațiile lor pentru consumul excesiv de alcool și 80 de procente au spus că s-au simțit mai stăpâni pe situație.

Băutura în sine nu este în mod inerent bună sau rea, alcoolul, cum ar fi vinul roșu și tequila, având beneficii pentru sănătate. Consumul excesiv de alcool sau consumul regulat de alcool este cel care poate dăuna corpului și minții. Nu este nimic rău în a bea un pahar pentru a sărbători în weekend, dar gândiți-vă la motivul pentru care beți și moderați cantitatea de alcool – ați putea fi mai fericit.