• Alcoolul este una dintre cele mai nesănătoase substanțe și că renunțarea la el este o provocare pentru mulți oameni din întreaga lume.
  • Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că, dacă nu bei suficientă apă odată cu alcoolul, te poți deshidrata rapid.
  • Consumul excesiv de alcool poate duce la boala ficatului gras.

Nu mai există nicio îndoială că alcoolul este una dintre cele mai nesănătoase substanțe și că renunțarea la el este o provocare pentru mulți oameni din întreaga lume. Dar vestea bună este că luarea acestei decizii aduce beneficii aproape imediat.

Dr. Harriet Bradley, director medical al furnizorului de servicii medicale digitale Livi, a vorbit pentru Daily Mail despre beneficiile pe care le aduce organismului nostru renunțarea la alcool în timp.

Prima săptămână

Somn îmbunătățit: Bradley spune: Alcoolul ne face să avem un somn REM mai puțin odihnitor. Asta înseamnă că vă treziți mai puțin odihnit și sunteți mai predispus la somnolență în timpul zilei. Unele studii sugerează că somnul REM este benefic pentru învățare, memorie și starea de spirit. Ciclul REM revine în general la normal după aproximativ o săptămână, așa că ar trebui să vă așteptați să observați o îmbunătățire a funcției cognitive și a dispoziției, precum și o senzație de mai multă odihnă.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Mai hidratat: Bradley spune: Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că, dacă nu bei suficientă apă odată cu alcoolul, te poți deshidrata rapid. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul face ca organismul tău să elimine lichidele din sânge prin sistemul renal într-un ritm mult mai rapid decât alte lichide. În prima săptămână de la renunțarea la alcool, atât timp cât beți multă apă, ar trebui să observați un nivel de hidratare mai bun, ceea ce înseamnă mai puține dureri de cap, mai multă energie și o performanță fizică mai bună”, explică el.

O mai bună concentrare: Când beți, pierdeți de aproximativ patru ori mai mult lichid decât ați băut inițial, ceea ce vă deshidratează grav. Deshidratarea poate provoca dureri de cap, poate afecta funcția nervoasă și musculară și poate cauza dureri de cap, oboseală și greață. Când încetați să mai beți, veți constata că aveți mai puține dureri de cap și mult mai multă energie în timpul zilei. De asemenea, vă veți putea concentra asupra sarcinilor mult mai ușor și mai rapid”, spune ea.

Săptămâna a doua

Îmbunătățirea refluxului acid: Bradle spune: Producția de acid gastric crește adesea atunci când se consumă alcool și, uneori, împiedică capacitatea de a scăpa de bacterii. Acest lucru poate provoca deteriorarea mucoasei stomacale, ceea ce duce la complicații dăunătoare ale refluxului, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GORD). Cu toate acestea, majoritatea simptomelor legate de acid, cum ar fi refluxul, vor începe, în general, să se amelioreze la două săptămâni de la oprirea alcoolului, pe măsură ce mucoasa stomacului se normalizează și producția de acid se stabilizează”, explică el.

A treia săptămână

Afectarea ficatului este inversată: Un ficat sănătos ar trebui să conțină o cantitate mică de grăsime. Consumul excesiv de alcool poate duce la boala ficatului gras legată de alcool, dar aceasta este adesea reversibilă și se poate îmbunătăți pe măsură ce ficatul se regenerează”, spune Bradley.

Renunțarea la alcool timp de câteva săptămâni permite ficatului să se refacă, să oprească inflamația și să reducă depozitele de grăsime. Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate duce la ciroză hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol și în care leziunile nu sunt reversibile”, adaugă el.

Pierderea în greutate: Alcoolul conține multe calorii. Un pahar standard de 175 ml de vin conține 133 de calorii, în timp ce o halbă de bere de 5% conține 239 de calorii, cam cât un baton Mars. Renunțarea la alcool timp de câteva săptămâni, combinată cu o dietă sănătoasă, este o modalitate bună de a pierde ceva în greutate. Dar renunțarea la alcool poate fi benefică pentru talia dumneavoastră și în alte moduri. Ar trebui să vă fie mai ușor să faceți alegeri alimentare sănătoase și este mai probabil să fiți mai motivat să faceți exerciții fizice, mai ales dacă și dormiți mai bine”, spune expertul.

O stare de spirit mai bună: Reglarea dopaminei în organism vă va ajuta să vă simțiți mai motivați. Veți începe să vă simțiți mai excitabil, mai puțin anxios și funcția de memorie va începe să se îmbunătățească”, spune el.