• În 2021, am putut să ne vaccinăm anti-COVID, odată cu țările Uniunii Europene.
  • Primul tratament antiviral a fost anunțat de compania Merck.
  • Comisia Europeană a întocmit o listă de 10 tratamente inovatoare pentru COVID-19.

Cu greu ajung tratamentele inovatoare în România. Dar în 2021 ai putut fi și tu în rând cu lumea. Cu lumea bună. Ai putut să te vaccinezi anti-COVID odată cu țările Uniunii Europene.

Poate nu ești unul dintre cei care nu au avut încredere în vaccin. E dreptul tău. Și poate ai așteptat să vezi când va apărea și un tratament anitiviral. Prima companie care a anunțat medicamentul promis a fost Merck.

Azi avem deja o primă țară din Uniunea Europeană care a aprobat Molnupiravir, pastila anti-COVID a companiei Merck. Administrată în debutul infecției, pastila ne poate scăpa de supraaglomerarea spitalelor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Pentru a putea folosi astfel de medicamente avem nevoie de un diagnostic rapid, pentru că el trebuie administrat la începutul bolii și discutăm de formele ușoare și formele medii. Discutăm mai ales de persoanele vulnerabile, care, primind acest tratament, vor avea o probabilitate mai mică de a dezvolta complicații. Sunt cei care au boli cronice și oamenii în vârstă.”

Anticorpi monoclonali, imunomodulator și pastile

Compania care a scos primul vaccin anti-COVID nu pierde timpul nici în lupta pentru pastile împotriva virusului. Pfizer a anunțat că are un tratament care reduce cu 89% formele grave de COVID, dar și decesul. Este vorba despre pilula Paxlovid, care se administrează de două ori pe zi.

Mikael Dolsten, medic al grupului Pfizer: „Este pur și simplu extraordinar. În calitate de medic, mă simt atât de bine, atât de optimist, atât de încântat că putem împărtăși aceste date acum la nivel înalt, public. Suntem încrezători că medicamentul va fi disponibil până la finalul anului. Și apoi, bineînțeles, la scară mai largă anul viitor.”

Comisia Europeană a întocmit o listă de 10 tratamente inovatoare pentru COVID-19, care ar trebui să compenseze de anul viitor lipsurile din campania de vaccinare. Este vorba de trei anticorpi monoclonali, trei imunomodulatori, dar și pastile.

Autoritățile europene au încredere că oamenii de știință și specialiștii din sănătate vor reuși să descopere cele mai inovatoare tratamente.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Europa a fost întotdeauna continentul oamenilor de știință și al inovatorilor. Și nu putem concura întotdeauna cu dimensiunea ridicată a concurenților noștri sau, de exemplu, cu cantitatea de resurse naturale pe care le avem. Dar putem să ne bizuim pe cea mai valoroasă resursă regenerabilă din lume și ea este dată de ideile, de ingeniozitatea noastră, de puterea inovatoare a popoarelor noastre.”