- Raportul din 12 noimebrie arată că sunt 1152 de bolnavi de Covid-19 la ATI
- Ultima cifră sigură a paturilor de ATI pentru Covid-19, 1250
- Nelu Tătaru vrea să exindă capacitatea de ATI pentru Covid-19, dar mai durează
- Ministrul Sănătății nu spune câte spitale au circuite Covid-19
- Cristian Băicuș: Căutăm locuri doar în spitalele COVID
Sunt 1.152 de bolnavi de Covid-19 în secţiile ATI şi sistemul începe să îşi arate limitele. Sunt bolnavi care pierd lupta cu virusul în aşteptarea unui pat la terapie intensivă. E drept, a crescut numărul paturilor, creşterea este însă depăşită de cea a celor aflaţi în stare gravă. Uite ce raport a primit preşedintele de la responsabilii din sănătate pe 27 octombrie:
Advertisment
Klaus Iohannis, președintele României: „La acest moment, avem conform rapoartelor din secţiile de ATI 3065 de paturi de terapie intensivă pentru toţi pacienţii, nu doar Covid, deci în total 3065 de paturi, 2252 de ventilatoare mecanice, 2756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea, se adaugă 5 unităţi de terapie intensivă mobilă, două spitale modulare şi un modul ATI cu un total, acestea suplimentare, de 169 de paturi.”
Spunea, ministrul Nelu Tătaru, atunci, că sunt 1.250 de paturi pentru terapie intensivă Covid-19. A promis, duminica trecută, că vom ajunge la 1.500-1.600 de paturi în următoarele două săptămâni. Coronavirusul nu vrea să aştepte să facem noi paturile, ministrul plusează şi, la două săptămâni după raportul prezentat preşedintelui pare să mai fi găsit o mie de paturi.
Recomandări
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Haideţi să ne gândim că putem extinde până la 4000 de paturi, toată terapia intensivă, dar avem şi patologie non covid.21.08 Nu cred că ar trebui neapărat să gândim câte paturi mai avem disponibile, ci ce facem să rămânem …Ventilatoare toate au din cele 4000, 3700 cele dedicate terapiei intensive sunt cu ventilatoare. Dar haideţi să ne gândim cum facem să rămânem măcar la acest număr şi să începem să scădem în perioada imediat următoare. Făcând un recensământ de paturi nu cred că este o metodă de prevenţie. „
Pe 15 octombrie ministrul Tătaru le cerea, din nou, tuturor spitalelor, să îşi facă circuite pentru bolnavii Covid-19. L-am întrebat câte dintre spitale s-au conformat, dar nu ne-a răspuns încă. Încercăm să găsim paturile tot în spitalele Covid sau de suport.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Apoi secţiile de boli infecţioase cele faza 1, faza 2 precum si spitalele suport cu realizarea unor locuri disponibile în contextul în care simptomaticul şi asimptomaticul este în acest moment monitorizat la domiciliu şi atunci sunt făcute locuri suplimentarea, precum şi terapiile intensive, aici fiind cea la care în fiecare zi noi suplimentăm numărul de paturi, adaptând la evoluţia din fiecare judeţ în parte.”
Medicii averizează de mai multe luni că împărţirea în spitale Covid şi non-Covid nu funcţionează, dar conducătorii sistemului nu par a-i asculta. Nici acum, în al 12-lea ceas, soluţia nu pare a veni de unde trebuie. Uite ce scrie pe Facebook medicul Cristian Băicuş de la spitalul Colentina, spital care a devenit exclusiv Covid-19.
“Cautăm loc de terapie în toată ţara, şi nu găsim!!” Nu, fraţilor, caută doar la spitale COVID! Dacă nu sunt la spitale COVID, pacientul COVID să moară! Nimeni nu spune că, de fapt, sunt monitorizate paturile de terapie intensivă din spitalele COVID!”, scrie pe facebook, Cristian Băicuș, medic primar medicină internă, Spitalul Clinic Colentina.
Metoda românească de tratare a bolnavilor de Covid-19 nu se aplică în celelalte ţări lovite de pandemie. Italia, Franţa, Spania, Germania, Mare Britanie, toate au creat circuite speciale pentru bolnavii de Covid-19 în toate spitalele şi au alocat locuri speciale la terapie intensivă. Spitalele dedicate doar bolnavilor de Covid-19 sunt cele modulare, nou construite pentru a face faţă numărului mare de pacienţi.
Partenerii noștri