• Vaccinurile cu ARN mesager au fost create pentru epidemiile din trecut.
  • Un virus din Orientul Mijlociu ucidea una din trei persoane infectate.
  • Decizia medicului Graham de a studia răceala unui coleg a dus la descoperiri importante pentru vaccin.

Vaccinurile COVID cu ARN mesager, fabricate de Pfizer-BioNTech și Moderna, s-au bazat pe descoperiri făcut cu mult timp în urmă, efectuate în speranța de a pune capăt unor epidemii din trecut.

La mii de kilometri de laboratorul doctorului Barney Graham din Bethesda, Md., un nou virus înfricoșător a trecut de la cămile la oameni în Orientul Mijlociu, ucigând una din trei persoane infectate. Expert în cei mai greu de stăpânit viruși din lume, doctorul Graham lucra de luni de zile pentru a dezvolta un vaccin, dar nu ajunsese nicăieri. Era îngrozit de faptul că virusul, Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu sau MERS, îl infectase pe unul dintre cercetătorii din laboratorul său, care avusese febră și tuse în toamna anului 2013, după un pelerinaj în orașul sfânt Mecca.

Un tampon nazal a ieșit pozitiv pentru un coronavirus, părând să confirme cele mai mari temeri ale doctorului Graham, doar că un al doilea test a adus mai puțină frică. Era un virus ușor, care provoca o răceală obișnuită, nu MERS.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dr. Graham s-a gândit atunci: Poate că ar merita să analizeze mai atent acest virus banal al răcelii. A fost un impuls născut mai mult din comoditate și curiozitate decât din previziune, cu puține sau deloc așteptări de glorie sau profit. Cu toate acestea, decizia de a studia răceala puternică a unui coleg a dat naștere unor descoperiri esențiale. Împreună cu alte descoperiri întâmplătoare care păreau nesemnificative la acea vreme, aceasta avea să ducă în cele din urmă la vaccinurile cu ARNm care protejează în prezent sute de milioane de oameni de COVID-19.

Vaccinurile au fost dezvoltate cu o viteză record, ajungând la puțin peste un an după ce o pneumonie misterioasă a apărut în China, în timp ce multe altele – certuri politice, neîncredere publică și planificare guvernamentală defectuoasă – au mers prost.

Eforturi depuse în trei domenii pentru a descoperi vaccinurile

Vaccinurile au fost posibile doar datorită eforturilor depuse în trei domenii. Primul a început acum mai bine de 60 de ani, odată cu descoperirea ARN mesager, molecula genetică care ajută celulele să producă proteine. Câteva decenii mai târziu, doi oameni de știință din Pennsylvania au decis să urmărească ceea ce părea o himeră: folosirea moleculei pentru a comanda celulelor să producă mici bucăți de virusuri care să întărească sistemul imunitar.

Cel de-al doilea efort a avut loc în sectorul privat, în timp ce companiile de biotehnologie din Canada din domeniul în devenire al terapiei genice – modificarea sau repararea genelor pentru tratarea bolilor – căutau o modalitate de a proteja moleculele genetice fragile, astfel încât să poată fi livrate în siguranță în celulele umane.

Cea de-a treia linie de cercetare crucială a început în anii 1990, când guvernul american s-a angajat într-o căutare de miliarde de dolari pentru a găsi un vaccin pentru a preveni SIDA. Acest efort a finanțat un grup de oameni de știință care au încercat să țintească vârfurile extrem de importante de pe virusurile H.I.V. care le permit să invadeze celulele. Munca nu a avut ca rezultat un vaccin H.I.V. de succes. Dar unii dintre acești cercetători, inclusiv dr. Graham, s-au abătut de la această misiune și, în cele din urmă, au dezvăluit secrete care au permis în schimb cartografierea vârfurilor de pe coronavirusuri.

La începutul anului 2020, aceste diferite direcții de cercetare s-au reunit. Vârful virusului COVID a fost codificat în molecule de ARN mesager. Aceste molecule au fost învelite într-un strat protector de grăsime și turnate în mici flacoane de sticlă. Când injecțiile au fost utilizate la oameni, cu mai puțin de un an mai târziu, celulele destinatarilor au răspuns prin producerea de proteine care semănau cu vârfurile – și care au antrenat organismul să atace coronavirusul.